Etiopljanin tvrdi da ima 160 godina

Eba tvrdi da ima 160 godina, iako to ne može dokazati izvodom iz matične knjige rođenih, piše The Huffington Post.

Naime, taj Etiopljanin je odrastao u društvu koje nema običaj materijalnog, nego usmenog prenošenja informacija, pa i onih o rođenjima, smrti i svemu ostalom, a živih svedoka iz njegovog vremena - nema.

"Nemam ni jednog živog rođaka", kaže Etiopljanin.

Reporter, koji je s Ebom snimio intervju i objavio ga na You Tubeu, bio je impresioniran stračevim znanjem o istoriji lokalnog kraja, što mu je bio dovoljan dokaz da on zaista ima neverovatnih 160 godina. Naročito su ga zainteresovala navodna farmerova sećanja iz 1895. godine, kad je Italija napala Etiopiju.

"Kad je Italija napala Etiopiju imao sam dve supruge i sina dovoljno velikog da se brine za stoku", ispričao je Eba.

Ako se potvrdi da je farmer Dakabo Eba iz Etiopije zaista star 160 godina, postaće najstariji čovek u istoriji i s prve pozicije pomeriti Francuskinju Žan Kalme.

Misao Okava (114) je aktualni prvak po godinama prema Ginisovoj knjizi svetskih rekorda, a Etiopljanin Eba nije jedini koji se bori za prvo mesto u toj kategoriji. Naime, nedavno je i Bolivijac Karmelo Flores Laura javno izjavio da ima 123 godine, tvrdeći da je rođen 16. jula 1890. godine i da za to postoje dokazi.

Međutim, za sad se s dokazima nije javio Ginisovim stručnjacima, rekao je njihov predstavnik za odnose s javnoću Džejmi Panas.

U toku je akcija kako bi tim medicinskih stručnjaka utvrdio pravu starost ovog Etiopljanina.

Izvor: b92

Pogledajte još