Otkriven život u ledenom jezeru Hodžson, star 100.000 godina

Mogućnost da život postoji u hladnim, mračnim jezerima, skriven duboko ispod antarktičkog ledenog pokrivača, fascinirala je naučnike decenijama. Istraživači se nadaju da će njihovo otkriće pomoći u boljem razumevanju života na Zemlji pre više hiljada godina, preneo je “Kembridž njuz”.

Krajem poslednjeg ledenog doba jezero Hodžson je bilo prekriveno sa više od 400 metara debelim ledenim pokrivačem, dok sada ima koricu leda debelu svega tri-četiri metra. Delovi pokrivača Antarktika se tope i led se povlači, kako raste temperatura na polovima.

Britansko-antarktički istraživački tim (BAS) bušio je kroz led do taloga na dnu jezera, koje je duboko oko 93,4 metara, dugo dva, a široko 1,5 kilometara.

Naučnici su mislili da je okolina previše surova da bi bilo šta preživelo u njoj, ali slojevi mulja na dnu jezera sadrže DNK mikroba koji su živeli tamo hiljadama godina.

“U prvih nekoliko centimetara bušotine otkrili smo organizme koji danas žive u jezeru, ali smo već na 3,2 metra dubine otkrili mikrobe stare skoro 100.000 godina”, naveli su istraživači.

"Ovo je prvi put da su otkriveni mikrobi koji žive u sedimentima subglacijalnog antarktičkog jezera i pokazuje da život može da opstane, čak i buja, u okolinama koje mi smatramo previše ekstremnima", izjavio je Dejvid Pirs iz BAS.

Naučnici ukazuju da je činjenica da su ovi organizmi preživeli u takvoj okolini može da znači da su se oni razvili na posebne načine, što bi moglo da ih dovede do novih, uzbudljivih otkrića.

“Ovo je rana faza istraživanja i dalji rad je neophodan da ispitamo ove forme života”, ističu oni.

Istraživači takođe smatraju da su organizmi iz subglacijalnih jezera ključni za razumevanje kako život može da opstane na drugim planetama.

Izvor: Blic

Pogledajte još