Đaci i nastavnici zajedno na puš pauzi

"Verovali ili ne, đaci i nastavnici puše zajedno. Pušenje u školskom dvorištu je zabranjeno, pa u onim školama gde su direktori stroži, đaci i nastavnici zajedno nađu neki kutak van dvorišta i tu se sakriju za vreme odmora da zadovolje strast za cigaretama. Učenici se često kriju i po školskim toaletima. Međutim, kriju se samo od nekolicine nastavnika ili direktora koji prete da će ih kazniti ako ih uhvate. Ne pamtim slučaj kada je neki đak zaista zbog toga kažnjen", priča za “Blic” Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola Beograda.

Na pitanje da li puše zajedno sa đacima i da li kažnjavaju đake koje uhvate kako puše cigaretu u školi, nastavnici koje smo pozvali odgovorali su sa zgražavanjem.

"Bože svašta! Nastavnici da puše sa učenicima? Kakvo je to pitanje", napala nas je nastavnica jedne beogradske srednje škole, ali je priznala, pod uslovom da joj ne navodimo ime, da sa kolegama puši u zadnjem delu školskog dvorišta i da, navodno, “ne zna gde se kriju đaci pušači”.

Boban Marić, nastavnik u školi “Tehnoart”, kaže da je pušenje cigareta među školarcima postala masovna pojava i da više niko ne razmišlja kako to da spreči.

"Neće niko zbog toga da ih juri po školskom dvorištu ili toaletima. Učenik bi trebalo da dobije ukor, odnosno dvojuku iz vladanja, ako bude uhvaćen sa cigaretom, ali to se nikada ne dešava. U školi gde predajem su malo stroža pravila ponašanja, pa nećete tako često sresti đaka koji puši baš u samom školskom dvorištu, ali znam da je u drugim školama to masovna pojava. Čak sam i svog sina, koji pohađa gimnaziju, nedavno uhvatio da smrdi na cigarete, ali se ispostavilo da je samo eksperimentisao u društvu", priča Marić.

Nekada je pušenje u školi pre svega bilo stvar dokazivanja pred vršnjacima koje bi se završilo i pre nego što izađu iz škole. Danas je ono tako često i masovno da kod dece vrlo brzo prerasta u zavisnost.

Raspoloživi podaci Ministarstva zdravlja pokazuju da je svaki treći stanovnik Srbije pušač, a da je oko 40 odsto šesnaestogodišnjaka probalo cigarete. Vaspitna uloga nastavnika i škole u tom smislu se potpuno izgubila.

"Neprihvatljivo je da nastavnici ne kazne đaka koga uhvate sa cigaretom u ustima, a kamoli da mu se još i pridruže. Nastavnici ne smeju sebi da dopuste da prave koliziju između onoga što govore i onoga što rade, jer su oni primer devi u tom uzrastu. Ako im na časovima govore da je pušenje štetno po zdravlje, onda ne smeju to da rade pred njima i da ih podstiču na takvo ponašanje",
ističe Biljana Radosavljević, školski pedagog i predsednica Pedagoškog društva Srbije.

Mnogi nastavnici, dodaje ona, imaju dobru nameru da se na ovaj način približe đacima, saznaju šta ih muči ili kako da im pomognu, ali ni to im, kaže, ne sme biti opravdanje. Roditeljima je takođe sve teže da kontrolišu decu u vreme kada im je sve, pa i cigarete, takoreći na dohvat ruke.

Kazne za pušenje u školi

  • Kazna za direktora koji puši u školi ili školskom dvorištu iznosi 50 hiljada dinara
  • Kazna za kolektiv iznosi pola miliona dinara Kazna za loš primer učenicima nije propisana
  • Najstroža kazna za učenike koji puše je disciplinski postupak, ali do sada nije zabeležen takav slučaj

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.