Vašington post: Obama još u političkoj rupi

List piše da su glavni sagovornici Moskva i Damask "iako je za predsednika Rusije Vladimira Putina rečeno da vrši opstrukciju, a sirijski lider Bašar al Asad je nazivan zločincem".

Vašington post, u redakcijom komentaru, ocenjuje da Obama sinoćnjim govorom "nije izašao iz političke rupe", koju je prema oceni lista, "ponajviše on sam iskopao".

"Formulacije u govoru su ostale protivrečne. S jedne strane je istakao argumente za upotrebu sile, dok je istovremeno najavio da će njegova administracija tražiti rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom se formalizuje plan da se Sirija odrekne svog hemijskog oružja"
, navodi vašingtonski dnevnik.

List ističe da je Obama, iako je rekao da su ideali i principi, kao i nacionalna bezbednost SAD dovedeni u pitanje događajima u Siriji, odmah zatim dodao da cilj Amerike nije rušenje Asadovog režima.

"Post" ocenjuje da, pored svega toga, američki predsednik nema mnogo opcija i da mora da pruži šansu ruskom predlogu.

"Moguća dobit od kontrole i mogućeg uništavanja hemijskog oružja u Siriji ne sme da bude odbačena, pri čemu bi sirijsko odbijanje da to učini stvorilo solidniji osnov za upotrebu sile"
, piše vašingtonski dnevnik u redakcijskom komentaru.

"Post" dodaje da Obama, pored razoružanja, mora da predstavi i širu strategiju za Siriju i region.

"Predsednik je obećao da će se pojačati napori da se dođe do političkog rešenja, ali nije ponudio verodostojan put kako to učiniti. Da li bi tranziciona strategija za Siriju mogla da da rezultat, možda, ali ni za to Obama nije objasnio kako"
, zaključuje "Vašington post".

Izovr: B92, agencije

Pogledajte još