Otkriveno zašto psi vole da guraju glavu kroz prozor

Osim zbog očitih opasnosti koje sa sobom donosi ova uživancija, teško će vam biti da uskratite psu takav užitak. Ali zbog čega je ova aktivnost toliko privlačna psima i koliko je stvarno opasna?

Glavni razlog zbog čega psi to rade je zato što to vole. Vrlo jednostavno. Tako su bliži svim uzbudljivim stvarima koje se događaju napolju, izvan automobila. Bolji pregled okoline i povećana količina uzbudljivih mirisa mogu biti neodoljivi životinji čije je čulo njuha puno razvijenije od ljudskoga.

Suprotno popularnom mišljenju, ne vole svi psi da guraju glavu kroz prozor dok se voze. Ti psi mogu patiti od bolesti putovanja ili se mogu bojati automobila i zvukova koji se čuju tokom vožnje.

(old_image)

Ako je vaš pas jedan od onih koji ne mogu da dočekaju da spustite prozor, važno je da znate kako psi mogu iskočiti kroz otvoren prozor u vožnji, mogu slučajno podignuti prozor dok im je glava još uvijek vani, a može doći i do oštećenja oka zbog prašine i kamenčića moji mogu leteti kroz vazduh.

Za vreme vožnje najbolje je da je pas pravilno vezan kako vas ne bi ometao u vožnji. Ako ne možete da odolite i dozvolite svom psu da gleda kroz prozor, pokušajte da to ne bude dok jurite putem.

Provozajte se polagano po naselju kako bi ugodili psu, ali za njegovu sigurnost neka pas ipak bude pravilno vezan.

Izvor: Index.hr, 24sata.rs

Pogledajte još