Novi spasilac od srčanih udara

U upravo objavljenim rezultatima istraživanja, koja su obuhvatila 20.000 pacijenata lečenih u bolnicama u 41 zemlji sveta, tradicionalni lekovi zamenjeni su novim koji takođe blokira stvaranje ugrušaka ali na drugačiji način.

Grupa kanadskih kardiologa tvrdi da "prebacivanje" pacijenata na novi lek može sprečiti 10 srčanih napada s fatalnim ishodom, najmanje četiri srčana udara i 25 velikih krvarenja na svakih 1.000 pacijenata koji primaju novu terapiju.

U trenutku kad pacijenti stupe u odeljenje intenzivne nege u stanju poznatom kao "akutni koronarni sindrom", kada postoji ozbiljna redukcija dotoka krvi u srce, obično su lečeni arsenalom medikamenata čija je namena da spreče stvaranje ugrušaka krvi koji mogu izazvati srčani napad.

Ovom terapijom blokira se nekoliko različitih funkcija koje učestvuju u stvaranju ugrušaka. Lekovi su vrlo efikasni ali postoji i doza rizika da izazovu opasno, često fatalno krvarenje.

"Naš zadatak je da pronađemo terapiju koja je podjednako efikasna ali i bezbedna" - izjavio je šef istraživačkog tima profesor dr Salim Jusuf, kardiolog u kanadskom gradu Hamiltonu, u državi Ontario.

U toku istraživanja polovini pacijenata davane su tradicionalne injekcije "enoxaparina" dok je druga polovina dobijala injekcije novog leka "arixtra".

Oba leka bila su podjednako efikasna u sprečavanju smrtnog ishoda, srčanih udara i ponovnoj pojavi blokade u dotoku krvi u srce u prvih deset dana lečenja, što predstavlja i najriskantniji period.

I dok se kod četiri odsto pacijenata koji su lečeni tradicionalnom metodom pojavilo teško krvarenje, ono je zabeleženo kod dva odsto lečenih novim sredstvom.

U okviru kategorije "velikog krvarenja" bilo je dramatičnog smanjenja krvarenja koja su iziskivala hirurške intervencije da bi se zaustavila ili zahtevala zamašnu transfuziju krvi.

Direktor Britanske kardiološke asocijacije dr Piter Vajsberg, koji inače nije bio uključen u istraživanja, izjavio je da "nova strategija lečenja nudi važan postupak u uspostavljanju ravnoteže između potrebe da se spreči stvaranje ugrušaka i neophodnosti da se spreči krvarenje".

Predstavnik Američke kardiološke asocijacije, kardiohirurg dr Timoti Gardner, ističe da rezultati istraživanja pokazuju da je primena novog leka izuzetno uspešna jer su istovetni rezultati dobijeni u toku ispitivanja u zemljama sa različitim zdravstvenim sistemima zbog čega imaju izuzetan značaj.

Doktor Jusuf posebno naglašava da je sprečavanje krvarenja najvažniji postupak u spasavanju života jer velika krvarenja najmanje 400 pacijenata izlažu riziku smrti.

Pokazalo se da je 30 dana posle lečenja najnovijim lekom u ovoj grupi pacijenata bilo 17 odsto manje smrtnih slučajeva nego u grupi pacijenata lečenih tradicionalnim medikamentima.

Kao posebno značajno dr Jusuf iustiče da je lečenje, koje se već primenjuje da bi se sprečilo stvaranje tromba u nogama poznatog kao "tromboza dubokih vena", jeftinije nego standardni tretman.

HAMILTON ,  jun 2009. (FoNet)

Pogledajte još