Najmlađi napadač na profesora nema ni 14 godina

Nekoliko od privedenih prestupnika, sa prebivalištem u Novom Sadu, Petrovaradinu i Begeču, odranije su poznati policiji i protiv njih će biti podneta prijava u redovnom postupku.

Kako saznajemo, policija je uspela da identifikuje svih osam maloletnika koji su u subotu uveče prebili nastavnika Janeša. U ovoj grupi mladića najviše je osnovaca, a osim mesta stanovanja Banatića, povezuje ih i navijanje za isti klub. Policija je kod njih pronašla ukradene predmete: bicikl, fotoaparat i loptu, a pojedini su i priznali da su učestvovali u napadu.

Nastavnike tuku i roditelji i učenici

Otkrivanju njihovog identiteta najviše su doprineli učenici škole “Kosta Trifković” koji su danima prikupljali infomacije o deci koja se hvale tučom u parku kod železničke stanice, ne bi li pomogli svom nastavniku.

"Kada se ovako nešto čuje, naravno da lakne, ali ipak ostaje svest da je to samo jedna u nizu stvari koja nas čeka u borbi protiv dečjeg nasilništva"
, prva je reakcija nastavnika Janeša.

Policija ispituje njihovu ukupnu kriminalnu delatnost jer "nije isključeno da su slična dela već ranije činili". Svi maloletnici su saslušani u prisustvu roditelja ili staratelja.

Grupa maloletnika napala je Janeša u subotu uveče u parku kod Železničke stanice, kada su ga nekoliko minuta divljački tukli, a zatim i opljačkali.

Kako tvrdi ovaj nastavnik matematike, dečaci su ga napali uz povike „ti si peder“, šutirali ga i udarali, sve dok mu nisu slomili nos i naneli brojne kontuzije. Te večeri, Janeš je izašao do obližnje pumpe kako bi naduvao gume na biciklu. Seo je na klupu u parku kod železničke stanice, da odmori dok mu se ne pridruže supruga i sin.

"Najmanji od njih prišao mi je i pitao me: "Znaš li nekog pedera?".
Odgovorio sam mu da ne znam. U tom trenutku on je viknuo: „Ti si peder“, a svi dečaci su poleteli ka meni da me šutiraju i udaraju", priča Janeš.

Piromana "love" i pomoću društvenih mreža
Novosađane je poslednjih dana šokirao i snimak mladića koji je umalo zapalio osamnaestospratnicu na Bulevaru cara Lazara. Polcija još nije utvrdila njegov identitet, ali sledi tragove prikupljene na društvenim sajtovima. Na sajtu Jutjub, među komentarima ostavljena je i izjava navodnog svedoka u kojoj se pominju navodno ime, prezime i nadimak počinioca. Tužilaštvo se još nije oglasilo o ovom slučaju, niti izjasnilo da li u njemu vidi tragove krivičnog dela. Ovi slučajevi motivisali su dosadašnju predsednicu Odbora za bezbednost Branku Bežanov da podnese ostavku.


24sata

Pogledajte još