fbpx

Procureo amonijak u lozničkom „Centrofanu“

Neprijatan miris prvi je primetio jedan od radnika obezbeđenja fabrike „Lofolen“, koja se nalazi preko puta, i o tome odmah obavestio policiju i vatrogasce.

Pripadnici vatrogasne jedinice uspeli su da zavrnu oštećen ventil i spreče dalje isticanje opasne materije, a o svemu je obavešteno i Odeljenje za vanredne situacije Mačvanskog okruga. - Ovo je treći put od početka godine da curi amonijak u „Centrofanu“, fabrike u stečaju. Nakon prestanka proizvodnje u „Viskozi“, u deponijama „Centrofana“ ostalo je oko dve i po tone lagerovanog amonijaka, zapaljivog, eksplozivnog i otrovnog gasa.

Vatrogasno spasilačka jedinica konstatovala je da je za sada nepznato lice, najverovatnije zbog krađe, oštetilo ventil, koji je ostao odvrnut, i tako je procurio amonijak – potvrdio je za „Blic“ Dragoslav Dobrić, član štaba za vanredne situacije i gradskog veća. On objašnjava da je posle sečenja metalnih delova u ovom pogonu, fabrika ostala potpuno neobezbeđena kao i hemikalije u rezervoarima, koje su izuzete iz prodaje, i da su se svakodnevno dešavale krađe preostalih sekundarnih sirovina.

"Grad nije u opasnosti, ali ćemo svakako hitno zatražiti izdavanje naloga od strane MUP-a i sektora za vanredne situacije da se što pre iz Loznice, odnosno „Viskoze“, izmeste sve preostale hemikalije"
, kaže Dobrić.

Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.