Sirijski pobunjenici kategorično protiv predloga Rusije

"Slobodna sirijska armija objavljuje da kategorički odbacuje rusku inicijativu koja predvidja da se hemijsko oružje stavi pod medjunarodnu kontrolu", naveo je Salim Idris, lider pobunjeničkog Vrhovnog vojnog saveta u video poruci objavljenoj na Jutjubu, prenele su agencije.

Idris je rekao da Asad mora da bude odgovoran pošto je Sirija priznala da poseduje hemijsko oružje.

"Pozivamo medjunarodnu zajednicu da se ne zadovolji povlačenjem hemijskog oružja, koje je kriminalni instrument, već da proglasi počinioca odgovornim i sudi mu pred Medjunarodnim krivičnim sudom", istakao je Idris.

Ova poruka je objavljena uoči sastanka šefova ruske i američke diplomatije, Sergeja Lavrova i Džona Kerija u Ženevi.

Predstavnici pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN - Velike Britanije, Kine, Francuske, Rusije i SAD - razgovarali su noćas u Njujorku iza zatvorenih vrata o Siriji, ali bez pravih pregovora, izjavile su neimenovane diplomate UN.

"Svi su izneli svoje stavove, ali nije bilo pravih pregovora",
rekao je neimenovani diplomata UN, nakon 45-minutnog razgovora, koji je održan u sredu u misiji Rusije pri UN, preneo je AFP.

Francuska, Velika Britanija i SAD založili su se za rezoluciju Saveta bezbednosti kojom se predlažu kaznene mere ukoliko Damask odbije da preda zabranjeno hemijsko oružje.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da je neprihvatljivo da 15-člani Savet donese rezoluciju kojom se krivica za napad blizu Damaska 21. avgusta pripisuje sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu.

Sastanak Saveta bezbednosti zakazan za utorak otkazan je u poslednji trenutak na zahtev Moskve.

Francuska je nagovestila da je spremna da izmeni svoj nacrt rezolucije, ali da namerava da zadrži vojnu opciju na stolu, kao sredstvo pritiska na Asadov režim.


Blic

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.