Sada i zvanično: Ovo je najružnija životinja na svetu (VIDEO)

Ova pozicija znači da je blobfish nezvanično i najružnija životinja na svetu sa preko 10.000 glasova.

Udružene je započelo ovu kampanju kako bi skrenula pažnju na „ružne životinje koje potpadaju pod ugrožene vrste“. Pobednik ove akcije proglašen je na Britanskom naučnom festivalu u Njukaslu.

Biolog i televizijski voditelj, Sajmon Vat, koji je takođe i predsednik ovog udruženja, izjavio je da se nada da će kampanja privući pažnju kada su u pitanju pretnje sa kojima se ova divna i prelepa stvorenja suočavaju.

„Naš tradicionalni pristup zaštiti je egoističan. Čuvamo samo one životinje sa kojima se povezujemo jer su lepe, kao što su to pande. Ukoliko su pretnje od izumiranja loše kao što se čini, onda je fokusiranje na samo lepe životinje poptuno pogrešno. Nemam ništa protiv pandi, ali one već imaju svoju podršku. I drugim životinjama je potrebna pomoć“, izjavio je Sajmon za BBC.

Vat se takođe nada da će ovo glasanje malo razvedriti ljude koji se bave očuvanjem životne sredine.

„U pitanju je najdepresivnija nauka kojom se danas možete baviti. U osnovi mi se pitamo - ko je danas umro?“.

Ovo neobično stvorenje živi od obala južno-istočne Australije i Tasmanije na dubinama između 600 i 1.200 metara gde je atmosferski pritisak nekoliko desetina puta veći nego na nivou mora, a želatinasto telo ove vrste malo je gušće od vode.

Izvor: b92

Pogledajte još