Traži se: Srbiji potrebno 1.000 odžačara!

"U Srbiji bi trebalo da se napravi škola za dimničare i to je osnova da bi se steklo potrebno znanje", izjavio je Ilić nakon otvaranja Kongresa dimničara u Privrednoj komori Srbije i dodao da se razgovara o tome da se početak organizuju kursevi.

On je rekao da je Ministarstvo spremno da izdvoji novac za te kurseve, kako bi dimničari mogli da dobiju potrebna znanja i pripreme za ova zanimanja.

Postoje, kako je naveo, opštine i gradovi, gde nema nijedan dimničar.
Kako je rekao, dimničari su potrebni zbog preventivnog delovanja protiv požara, povećanja energetske efikasnosti i smanjenja potrošnje goriva i smanjenja zagađenja.

"Žao mi je što se u komunalnim opremanjima gradova nisu pojavljivali dimničari i tražili određena sredstva za svoju delatnost", rekao je Ilić i pozvao ih da to urade, kako bi se u narednom budžetu opredelila sredstva za tu delatnost.

Predsednik Udruženja dimničara Srbije Milan Mihajlović rekao je da je ovaj kongres važan da bi dimničari Srbije našli svoje mesto, u cilju kvalitetnog pružanja usluge građanima.

On je naveo da su dimničari važni zbog zaštite bezbednosti i zdravlja građana, protivpožarne zaštite, životne sredine i energetske efikasnosti.

Na skupu je najavljeno da će od 27. do 31. avgusta 2014. godine u Beogradu biti održan kongres dimničara na kome će učestvovati oko 25 zemalja, šsto je kako je očenjeno, velika prilika za Srbiju.

Prvi kongres dimničara Srbije organizovali su povodom 150 godina dimničarske delatnosti u Srbiji Udruženje dimničara Srbije, Privredna komora Srbije i Stalna konferencija gradova i opština.

Skup se održava pod pokroviteljstvom ministarstava građevine i urbanizma, unutrašnjih poslova, energetike, i regionalnog razvoja i lokalne samouprave.

Teme kongresa odnosiće se na preventivu, kao i zakonsku regulativu koja uređuje dimničarsku delatnost, organizovanje na nivou lokalnih samouprava, organizovanje te službe u EU, primenu savremenih tehnologija, zaštitu životne sredine i druge aktuelne teme.

Pored brojnih predavača iz različitih oblasti, na kongresu učestvuju i i predstavnici Evropske federacije dimničara, udruženja dimničara Slovenije i Hrvatske i predstavnici brojnih kompanija iz oblasti grejne tehnike.

Izvor: Kurir via Tanjug

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.