Ispovest: Zbog antibebi pilula doživela moždani udar i izgubila vid

Džordži je kontraceptivne pilule koristila od svoje 16. godine, a doktori u njima vide glavnog krivca za moždani udar koji je ova devojka doživela.

Ona je prve simptome osetila u školi. Zavrtelo joj se u glavi zbog čega je napustila časove, ali se njeno stanje kod kuće pogoršalo.

"Desilo se iznenada. Bila sam na času plesa kad sam osetila da se sa mnom nešto čudno dešava. Pustili su me da idem kući, ali mi je u glavi sve bilo zbrkano i nisam bila sigurna šta radim. Krenula sam kući i sledeće što znam je da me je tata našao u žbunju pored puta. Kolabirala sam"
, priča ova tinejdžerka.

Pre nego što su je roditelji odveli u bolnicu, ona je dva dana provela u krevetu. Stanje joj se pogoršavalo i roditelji su na kraju morali da pozovu lekare u kućnu posetu, jer je Džodži bilo toliko loše da nisu mogli ni da je pomere. Nakon toga je hitno prebačena u bolnicu gde je utvrđeno da na mozgu ima ogroman ugrušak koji je izazvao moždani udar.

"Kad su mojim roditeljima i bratu pokazali snimak, samo su se skamenili. Bila sam prestravljena, nisam mogla ni da pretpostavim šta mi je. Kad su ga pokazali meni, bila sam u šoku. Nasred mog mozga stajao je ogroman crni ugrušak koji je zaustavio cirkulaciju krvi"
, priseća se nesrećna devojka.

Džordži je izgubila veliki deo perifernog vida, a u bolnici se oporavljala sedam dana.

Lekari su za to vreme roditeljima saopštili da sumnjaju u vezu između napada i pilula za kontracepciju “Jasmin“ koje je ona dve godine koristila.

U javnosti se, inače, spekuliše, da ove pilule, mada retko, zaista mogu da izazovu moždani udar.

Amerikanka Džoan Kumins tužila je kompaniju “Bajer” koja proizvodi ove pilule, tvrdeći da je njena ćerka Mišel Fleger od sličnog proizvoda, “Jaza“, postala žrtva fatalnog moždanog udara.

Izvor: Žena.blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.