Peti Mikser Design Food market u nedelju u Mikser House-u

U pratećem programu će biti zastupljene radionice za decu i odrasle, predavanja i degustacije: Šta se zaista jelo u srednjevekovnoj Srbiji i Veganska ishrana sa geografskim poreklom, a biće reči i o tome kako naučiti italijanski jezik kroz kuvanje. Ulaz na market, koji se odvija od 12 do 20 časova, je slobodan.

Od 12 do 14 časova, se odvija radionica Ljubičasto, u okviru koje će prijavljeni učesnici zajedno sa Nadom Ličinom iz oragnizacije Na putu zdravlja pripremati meni isključivo od ljubičastih namirnica: ljubičasti smoothie, hladnu ljubičasta čorbu, ljubičasti namaz i toplu salatu u istoj boji.
U istom terminu najmlađe posetioce očekuje kreativna radionica na kojoj će mališani saznati kakve se sve zanimljive lutkice mogu napraviti od kuhinjskog alata koji svi imamo u kući – varjače.

Kako je gastronomija u Srba uopšte postojala pre paprike, paradajza i čokolade? Da li se Srbin uopšte mogao zvati takvim bez pasulja, papričice, proje i rakije-mučenice?

Postojala je i mogao je, kaže istoričarka umetnosti i gastroheritolog Tamara Ognjević, autor projekta Živeti prošlost – Srpska srednjovekovna gastronomija, koja će od 14 časova održati predavanje o tome Šta se zaista jelo u srednjovekovnoj Srbiji.

Zahvaljujući saradnji Artis Centra, koji je nosilac ovog jedinstvenog istraživačko-umetničkog projekta, i Miksera, publika će biti u prilici da od etnoarheloga Biljane Đorđević sazna kako je srednjovekovna žena morala da napravi sopstveno posuđe za kuvanje, šta je i kako se koristi takozvana ženska crepulja.

Pored mogućnosti da se vidi mini-izložba crepulja i video zapis sa gastroheritološkog eksperimenta koji pokazuje kako je Artisov tim rekonstruisao tehniku pripreme i pečenja pogače iz 12. veka čiji je fragment pronađene u utvrđenju Ras, biće to i prilika da se proba slatko srednjovekovno iznenađenje – novi recept rekreiran u okviru ovog projekta.

U 15 časova će Vanja Puškar i Luka Mihajlović (Chef's club) održati interaktivno predavanje i degustaciju Veganska ishrana sa geografskim poreklom. Oni će pripremiti kompletan veganski obrok spravljen od namirnica sa Fruške gore. Ideja ovog projekta jeste da se podstakne gastronomski razvoj pojedinačnih regija u Srbiji.

Kuvari Mikser Kantine će predstaviti novitete na jesenjem meniju, a food blogerke iz magazina MEZZE će održati prezentaciju Zimnica sa tvistom i predstaviće koncept zimnice za poneti.
Škola jezika Contatto će prikazati svoj projekat Naučite italijanski uz kuvanje, dok proizvođač Serdarski sir demonstrirati kuvanje uživo mediteranskih delikatesa od kozjeg sira.

Učesnici Mikser Design Food-a su: Adore, All Nut, Anđeli, Art Honey, Artis centar, Autektik Supermarket, Bakina tajna, Balkan Chilli Fest, Blatobran, Chef's club / Moderna srpska kuhinja, City Co, Coffee Room, Delikos, Ekovital, Ethno food, Eugen chocolate, Fini, Gallery 1250, gazdinstvo Aleksić, Gnezdo Organic, Handmade chocolate chip cookies, Interfood, Ipanema food, Koleba Bojčin, Majstori za pivo, Melani's cupcakes, Mezze, Na putu zdravlja, Organic BG Delivery, Oxi Trident, Rakia bar, Remake, Serdarski sir, Škola jezika Contatto, Somboled, Strela, Studio Teatrix, Super Evgenije, Superdot, Tintolino,Tupperware, vino Budimir, vinarija Đurđić, vinarija Molovin, vinarija Tikveš.

Pogledajte još