"Idea” i "Merkator S” bi za tri meseca mogli da postanu jedna firma

Kako se navodi u saopštenju Komisije, oni će u narednom periodu ispitivati "efekte sprovođenja koncentracije” i to kako u trgovini na malo, tako i na tržištu veleprodaje prehrambenih proizvoda i robe široke potrošnje.

Na osnovu onoga što u tom postupku budu utvrdili, odluku će doneti u roku od najviše 90 dana, navodi se u saopštenju.

Ukoliko Komisija da zeleno svetlo, to znači da bi "Idea”, "Merkator” i "Roda” mogli da postanu ogroman trgovinski lanac.

Spajanje ova dva lanca odraziće se i na druga tržišta na kojima posluju – Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina. Uticaj na naše biće najveći iz prostog razloga što je kod nas konkurencija znatno slabija, navodi list. U svim ovim zemljama posluje bar jedan od velikih stranih trgovinskih lanaca. Kod nas još nije došao nijedan od top deset svetskih igrača.

"Idea” ima ukupno 170 prodavnica širom Srbije, a "Merkator” i "Roda” 130, što je ukupno oko 300 prodajnih objekata . Time će se novi lanac približiti "Delezu” koji u Srbiji ima oko 360 prodajnih objekata, a kako svi drugi trgovci imaju znatno manje objekata i manji promet, doći će do osetnog ukrupnjavanja tržišta maloprodaje, pa nam ekonomski rečnik najavljuje bojazan od duopola – situacije u kojoj postoje dve velike firme na tržištu.

Ocene zainteresovanih za ovu koncentraciju su različite. Dok u potrošačkim organizacijama strahuju da će novi lanac imati veliki uticaj na naše tržište i traže da se motri na ponašanje budućeg giganta, stav ekonomista je da koncentracija ne mora da bude loša sama po sebi. Kako kažu, spajanje može da donese efikasnije poslovanje, pa time i niže cene. To naravno ukoliko zakoni ekonomske logike budu delovali i ne dođe do zloupotrebe položaja na tržištu od čega strahuju dobavljači i konkurencija oličena u manjim trgovinskim lancima.

Da koncentracija ova dva lanca ne mora da znači da će potrošačima u Srbiji biti lošije, smatra i Aleksandar Stevanović, ekonomista Centra za slobodno tržište.

"To nikako ne mora da bude loše samo po sebi. Jer, kao i do sada sve zavisi od naše države. Odnosno, hoće li da podstiče velike svetske lance da ovde dođu i pojačaju konkurenciju umesto da ih obeshrabruje u tome", navodi Stevanović.

Od države mnogo toga očekuju i u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije. Prema rečima Gorana Papovića, predsednika NOPS-a, država bi trebalo da bude oprezna i da motri na ponašanje budućeg giganta.

"Ne očekujem nikakve brze promene što se tiče cena i ponude u budućem velikom lancu. Ali u svakom slučaju mi ćemo prisustvovati stvaranju duopola koji će imati ogroman uticaj. Tu očekujem da antimonopolska tela paze da se ne zloupotrebi položaj"
, kaže Papović.

Kompanija "Agrokor” je 14. juna ove godine u Ljubljani potpisala ugovor o kupovini 53,12 odsto akcija "Merkatora” i platila ih 240 miliona evra. Kako je "Agrokor” tada saopštio, zajedno sa "Merkatorom” imaće godišnje prihode od sedam milijardi evra i zapošljavaće oko 60.000 ljudi u celom regionu.

Izovr: B92, Politika

Pogledajte još