Patent NASA: Antigravitaciona traka idealna za gojazne (VIDEO)

Reč je o antigravitacionoj traci za trčanje, koju su već koristili astronauti, a sada bi mogla zauvek da promeni živote gojaznih ljudi.

Dizajn koji potiče iz devedesetih godina sada je adaptirala kompanija AlterG iz Frimonta u Kaliforniji.

Antigravitaciona traka za trčanje izgleda kao prosečna traka u vašoj teretani, ali s jednom razlikom – jastuci napunjeni vazduhom stavljaju se oko grudnog koša i nogu vežbača. Tada nastaje magija.

Na donji deo tela navlači se čitava vazdušna komora ispunjena vazduhom. Korisnik je neznatno odignut od tla, što smanjuje težinu tela i omogućava mu da trči sa manje napora. Tačnije, telo postaje lakše za oko 20 procenata, što je otprilike slično stanju koje bi imalo na Mesecu.

Fizikalni terapeut Robi Porš pokrenuo je prvu terapiju antigravitacionom trakom za trčanje u svojoj klinici u Luizijani. Sada ima tri.

Porš kaže da ove sprave omogućavaju gojaznim pacijentima da se osećaju kao pre nego što su dobili veliki višak kilograma.

“To je dobra motivacija. Pacijenti provode više vremena na traci”
, objašnjava on.

Barbara Vit koja je operisala oba kolena jedna je od tih pacijenata. Pošto ne može da se kreće bez bolova, ranije je odustajala od svih oblika fizičke aktivnosti.

“Sada imam utisak da ja to mogu. Malo po malo, stekla sam samopouzdanje i sve duže vežbam”, kaže ona.

Stručnjaci kažu da je jedna od najvećih koristi ove trake smanjenje pritiska na oslabljene ili povređene zglobove.

Antigravitaciona traka za trčanje možda predstavlja mali korak u gubitku kilograma, ali mnogo pomaže ljudima koji žele da vode zdravije živote, kažu stručnjaci.

Izvor: B92

Pogledajte još