U lozničkoj "Viskozi" velika količina opasnih materija

Sinoć je u napuštenom "Viskozinom" pogonu "Centrofan" došlo do oslobađanja amonijaka na cevovodu rashladnog sistema koji povezuje kompresorski deo sa rezervoarima za smeštaj tog opasnog gasa, ali je, zahvaljujući brzoj i efikasnoj intervenciji vatrogasno - spasilačke jedinice Loznice, sprečena opasnost po okolinu i stanovništvo.

Dobrić koji je bio na licu mesta rekao je da su počinioci i dalje nepoznati, ali da postoji pretpostavka da su te osobe neovlašćeno ušle u pogon radi prikupljanja sekundarnih sirovina iz fabrike, naglasivši da je cev sa amonijakom bila zakrivljena nasilnim putem.

On je objasnio da je kvar u potpunosti saniran, da više ne postoji oticanje amonijaka, tako da građani nemaju razloga za brigu.

Dobrić je podsetio da problem hemijskog otpada u Viskozi postoji duži vremenski period i da je do sada bilo više incidentnih situacija koje su pretile da izazovu velike i značajne probleme po zdravlje građana i životnu sredinu.

Ne zna se tačno koliko štetnih materija i dalje postoji u različitim pogonima tog kombinata, ali, prema rečima Dobrića, pretpostavke su da amonijaka ima oko dve tone, rastvorene lužine oko 2.000 tona, oko 20 tona sumporne kiseline i oko 80 tona aktivnog uglja.

Najveća zabrinutost gradske vlasti je što ugljen disulfid koga, prema procenama, ima između pet i 20 tona i koji je veoma zapaljiva hemijska materija koja u kontaktu sa plamenom izaziva ekspolozije i do osam puta veće od baruta, još nije u potpunosti uklonjen, rekao je Dobrić.

Prema njegovim rečima, dekontaminacija prostora nekadašnje fabrike "Viskoza" nije u nadležnosti grada, već republičke Agencije za privatizaciju kojoj je grad više puta upućivao apel da se taj problem reši.

Načelnik odeljenja pri republičkom sektoru za vanredne situacije Aleksandar Stojković je sinoć posetio pogon i obećao da će izdati naredbu Agenciji za privatizaciju da se hitno ukloni amonijak iz "Centrofana", kao i da se naknadno sprovede uklanjanje svih ostalih opasnih materija iz "Viskoze", kazao je Dobrić.

Agencija za privatizaciju je privatnim preduzećima za 150 miliona dinara ustupila prostor kombinata za uklanjanje sekundarnih sirovina i oni su pre desetak dana napustili fabriku, rekao je Dobrić, naglasivši da sada ceo kompleks u trećoj smeni obezbeđuje jedan čuvar.

Izvor: Blic

Pogledajte još