NASA otkrila 10 džinovskih crnih rupa

Do otkrića je došlo “slučajno”, kako kažu astronomi, uz pomoć moćnog teleskopa za X-zrake NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array), napravljenom baš za “lov” na crne rupe.

“Tragali smo za poznatim ‘metama’ i onda primetili crne rupe u pozadini slike”, naveo je u saopštenju profesor Dejvid Aleksander, sa Univerziteta Duram.

Naučni tim je potom potvrdio otkriće uz pomoć NASA-ine opservatorije “Čandra” i satelita “XMM-Njuton”, Evropske svemirske agencije (ESA). Ovaj satelit takođe prati svetlost niske energije.

Ovo je samo početak “lova” na crne rupe. Naučnici očekuju da će ih otkriti na stotine i tako više naučiti o ovim “svemirskim čudovištima”.

Iz NASA podsećaju da je otkriće supermasivnih crnih rupa bilo ključno za rešavanje misterije iz 1962, kada su astronomi videli sjaj X-zraka u “pozadini univerzuma”, ali nisu znali odakle potiče. Danas naučnici znaju da ovaj sjaj, kojeg takođe zovu i “X-zrake kosmičke pozadine”, dolazi od veoma udaljenih supermasivnih crnih rupa, od kojih neke imaju masu 17 milijardi puta veću od našeg Sunca. Kako se one formiraju, još nije poznato.

“Prvi rezultati naših istraživanja pokazuju da se udaljene supermasivne crne rupe nalaze u većim galaksijama. To je očekivano. Kada je univerzum bio mlad bilo je više akcije, sudara velikih galaksija, njihovog spajanja i rasta”, naveo je Danijel Stern, koautor studije i naučnika tima NuSTAR u Laboratoriji za mlazni pogon NASA-e u Pasadeni, Kalifornija.

NuSTAR može da detektuje ove džinovske crne rupe, ali druge mere, poput njihove mase, naučnici dobijaju uz pomoć svemirskog teleskopa “Spicer” i opservatorija.

Izvor: Blic

Pogledajte još