Kako su krokodili preživeli dinosauruse ?

Današnji krokodili žive u slatkoj vodi i hrane se sisarima i ribom.

Međutim, njihovi preci bili su potpuno drugačija stvorenja, a neki su čak trčali naokolo poput pasa dok su se neki adaptirali na život u otvorenom okeanu, imitirajući ponašanje kitova.

Studija Univerziteta u Bristolu otkrila je kako su čeljusti drevnih krokodila evoluirale kako bi omogućile ovim zastrašujućim životinjama da prežive u različitim sredinama.

Tom Stabs, vođa istraživanja, izjavio je: „Preci današnjih krokodila imaju fascinantnu istoriju koja je relativno nepoznata u poređenju sa njihovim prvim komšijama – dinosaurusima“.

„Oni su bili prilično drugačija stvorenja od onih koja poznajemo danas, znatno raznovrsnija i, kako pokazuje istraživanje, njihova sposobnost adaptacije bila je neverovatna. Njihova evolucija i anatomske varijacije bili su neverovatni tokom Mezozoika. Oni su menjali život i hraništa kao ništa što smo do sada videli“
, tvrdi on.

Istraživači su otkrili da su drevni krokodili naselili mora a njihova vilica je evoluirala tako da bude što efikasnija u vodi i lakko hvata agilan plen, kao što je riba.

Vremenom je došlo i do anatomskih promena koje su dovele do oklopa koji danas krokodili imaju.

Ove različite vrste vilica, kao i raznovrstan prostor na kom su se hranili, pomogao je vrsti da preživi brojne istorijske nedaće koje druge vrste, poput dinosaurusa, nisu uspele.

Izvor: B92

Pogledajte još