Više novca za penzionere

Iako je naplata doprinosa za više od deset milijardi veća nego lani, za isplate najstarijim građanima ove godine je i iz budžeta moralo da se odvoji 4,5 milijardi dinara više nego prethodne godine.

Prema podacima Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, u prvih sedam meseci ove godine ukupni prihodi i primanja iznosili su 336,1 milijardu dinara, dok je u istom periodu 2012. ukupan prihod iznosio 316,7 milijardi.

Porast prihoda od doprinosa je verovato posledica mera fiskalne politike. Samo od “Simpa” je PIO fondu uplaćeno oko milijardu dinara, a ima i drugih firmi kojima su naplaćeni dugovi za doprinose. S druge strane, država opet mora da daje veća sredstva iz budžeta, jer je situacija izuzetno teška a i broj penzionera stalno raste“, kaže za “Blic” Zoran Popov, stručnjak za penzioni sistem.

Prema podacima Fonda, u 2012. je bilo oko 1,7 miliona penzionera, a u julu ove godine taj broj je veći za oko 10.000. Prosečna primanja najstarijih građana, kreću se oko 24.000 dinara.

Izvor: Blic

Pogledajte još