Đoković iz senke ka trofeju na Vimbldonu

BEOGRAD, 22. juna 2009. - Počeo je teniski turnir na Vimbldonu, svi pričaju o pokušaju Rodžera Federera da nadmaši Pita Samprasa po broju osvojenih grend slem titula, o odustajanju branioca titule Rafaela Nadala i mogućnosti da Endi Marej postane prvi Britanac osvajač trofeja posle 73 godina, a čini se kao da je Novak Đoković pomalo zaboravljen.

Đoković je četvrti teniser sveta, a mnogi zaboravljaju i gren slem
šampion. On je prošlu godinu započeo osvajanjem Otvorenog prvenstva
Australije, a sezonu je završio trijumfom na Masters Kupu. U
međuvremenu osvojio je Masterse u Indijan Velsu i Rimu.

Međutim, problemi za njega počeli su kada je uoči početka godine promenio reket, a Đoković je priznao da je takvu odluku doneo delom i zbog novca.

"Promena reketa je najteža i najopasnija odluka, pogotovo za mene. Mislim da je samo pitanje vremena kada ću se potpuno adaptirati na novi reket", rekao je tada Đoković.

Đoković je treću poziciju na ATP listi izgubio u maju i njegovo mesto zauzeo je Marej.

Do početka sezone na šljaci Đoković je zaigrao bolje, stekao je samopouzdanje i igrao je u završnicama velikih turnira. On je tri puta igrao protiv Nadala i svaki put je bio blizu trijumfa.

U finalu Mastersa u Monte Karlu, Đoković je odigrao odlično, ali je poražen posle tri seta. Na turniru u Rimu Nadal je pobedio sa 2:0, a najneizvesniji meč odigrali su u polufinalu turnira u Madridu, kada je posle četiri sata i tri meč lopte za srpskog tenisera Španac ipak pobedio.

Đoković je tada skoro u suzama napustio teren, a nije mu bilo lako ni da govori na konferenciji za novinare.

"Mislim da sam odigrao najbolji meč u karijeri na ovoj podlozi. Nije potreban moj komentar, sve ste videli. Samo nekoliko poena je odlučilo pobednika. Frustrirajuće je kada igrate stvarno dobro, ponekada i iznad svojih mogućnosti, ali ipak izgubite meč", rekao je tada Đoković.

Đoković na Vimbldonu nije u centru pažnje, što bi moglo da mu pomogne i malo smanji pritisak, jer su navijači posle osvajanja Otvorenog prvenstva Australije, od četvrtog tenisera sveta na svakom turniru očekivali sjajne rezultate.

Takmičenje na trećem gren slem turniru Đoković koji je postavljen za četvrtog nosioca, počinje  mečom protiv Francuza Žilijena Benetoa.

Pogledajte još