fbpx

Poskupeo i tečni naftni gas

Vozači koji su se vratili sa letovanja, a koji za pogon svojih automobila koriste tečni naftni gas (TNG) neprijatno su iznenađeni novom cenom koja je veća i za osam dinara po litru. Istovremeno, na pumpama su poskupeli i benzin i dizel za dva do tri dinara.

Pre nešto više od mesec dana, litar TNG koštao je 68,40, a sada 75,90 dinara za litar.

"Radi se o sasvim normalnoj situaciji.To je sezonska pojava jer je, jednostavno, potražnja veća i to je glavni razlog za poskupljenje", kaže Bora Tatić, zamenik predsednika Udruženja benzinskih stanica rbije. -

Auto-gasa ima sasvim dovoljno, a na nešto više cene je uticala i neizvesnost oko Sirije i dešavanja na zapaljivom, naftom bogatom Bliskom istoku, kaže on. Zato su, po Tatiću, i za dva-tri dinara po litru poskupeli i benzin i dizel.

"Tržište je stabilno i samo u slučaju nekog većeg "potresa", poput napada na Siriju ili skoka deviznog kursa u odnosu na dinar, moguće je i osetnije poskupljenje goriva", tvrdi Tatić.

Međutim, ovo objašnjenje je slaba uteha za vozače koji koriste TNG kao gorivo za svoje automobile.

U ukupnoj potrošnji derivata u 2012. godini TNG je učestvovao sa 16,40 odsto, ali je procentualno broj automobila koji koriste ovo gorivo bar dvostruko veći (u ukupnoj potrošnji su uračunati i kamioni, autobusi, brodovi, železnica), tako da približno svako treće vozilo u Srbiji sada koristi i TNG kao gorivo.

Prošlog septembra litar TNG je koštao prosečno oko 70 dinara, ali je tada velikoprodajna cena NIS bila 105,67 dinara po kilogramu.

U sredu je velikoprodajna cena NIS bila čak 125,803 dinara po kilogramu, što znači da će TNG i narednih dana poskupljivati.

Racionalnog razloga za poskupljenje goriva nema jer je prošle godine 10. septembra barel sirove nafte koštao 111,92, a u sredu 108,83 dolara! Pre godinu dana evro je koštao 116,92 dinara, a dolar 90,71. U sredu je evro vredeo oko 115, a dolar 86 dinara.

Izvor: B92, Večernje novosti

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.