RFZO:Otklonjeni problemi sa zdravstvenim knjižicama, ponovo nesmetana overa

I ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović potvrdila je da su otklonjeni tehnički problemi vezani za zdravstvene knjižice i da gradajani danas bez problema mogu da overe ta dokumenta.

"Problemi su bili tehniče prirode. Moje informacije su da su otklonjeni. Naravno, to je priča koja je neposredno vezana za organizaciju pojedinačnih filijala RFZO", rekla je Dejanović novinarima u Rači.

Ona je dodala da građani danas nemaju problema prilikom overe zdravstevnih knjižica.

Samo tokom jučerašnjeg dana obavljeno je više od 35.000 administrativnih procedura vanrednim naporima svih zaposlenih na šalterima RFZO-a širom zemlje, odnosno 9.700 prijava na obavezno socijalno osiguranje radi izdavanja zdravstvene knjizice, 4.400 odjava na obavezno socijalno osiguranje, 9.100 novih zdravstvenih knjizica i 11.300 overa starih zdravstvenih knjižica.

U isto vreme, primera radi, u Pio fondu koji i dalje koristi portal Centralnog registra urađeno je svega 1.000 prijava, ođava i promena iz razloga što je elektronski servis Centralnog registra i juče bio u višesatnom zastoju.

Problem je prevaziđen vanrednom odlukom uprave RFZO-a da se proces prijava obavlja na način kao što je to činjeno do 3. avgusta 2013. pre uključivanja u rad Centralnog registra - koji je novo nezavisno telo koje je osnovala Vlada Srbije - a čiji je portal napravio ozbiljne probleme u funkcionisanju i izazvao veliki zastoj u radu.

RFZO će nastaviti rad sa osiguranicima po starom uhodanom principu, baziranom isključivo na informacionom sistemu RFZO, sve dok se Centralni registar tehnički ne osposobi za nesmetano obavljanje procedura prijava, ođava i promena na obavezno socijalno osiguranje.

Podsetimo, dugi redovi za overu zdravstvenih knjižica na šalterima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje širom Srbije trajali su danima, a krivica je u Centralnom registru, koji ne funkcioniše.

Izvor: B92

Pogledajte još