Kragujevac: Za direktore stranački kandidati

Svi kandidati za direktore u 11 preduzeća, čiji je osnivač grad Kragujevac, posle prijavljivanja na javni konkurs polagali su pisani i usmeni test.

Troje kandidata za tri preduzeća, koji su iz Demokratske stranke, nisu izabrani za direktore javnih i javno komunalnih preduzeća.

U raspravi o imenovanju direktora predsednik Demokratske stranke u Kragujevcu Dušan Obradović je izjavio "da je u Kragujevcu sumrak demokratije i da je obesmišljen zakon o javnim preduzećima". Odbornici DS napustili su sednicu kada je trebalo glasati za direktore.

I dok revoltirane demokrate nisu učestvovale u glasanju, predstavnici vlasti su im poručili da ne razumeju o čemu je reč.

"Danas je crni dan za kragujevačku demokratiju. Videćete nakon glasanja kako će izgledati kad se podignu ruke", poručio je Dušan Obradović iz DS-a.

Ovako je prvi čovek kragujevačkih demokrata prokomentarisao odluku većine članova Administrativnog odbora da ne podrži kandidate komisije za izbor direktora i dodao da je reč o nepoštovanju ljudskih prava. Svaka čast komisiji, ali skupština odlučuje, poručeno je iz vladajuće koalicije, uz komentar da demokrate ne čitaju zakon do kraja.

Obrazloženje toga zbog čega ovi kandidati nisu izabrani danas nije moglo da se dobije. Do novog konkursa, stari direktori ostaju na svojim funkcijama.

"Komisija je odradila onaj posao za koji je dobila mandat Skupštine grada Kragujevca. Raspisala konkurs, napravila bodovanje i predložila Upravi Skupštine grada na konačno razmatranje i odlučivanje. Skupština grada nije htela da se izjasni o tri direktora koji su predlog komisije", kaže Zlatko Milić, predsednik komisije za izbor direktora.

Skupština grada Kragujevca danas je zasedala nakon gotovo puna tri meseca. Razlaz na republičkom nivou URS-a i SPS-a nije uticao na kragujevačke odbore, pa su ove dve stranke i dalje u harmoničnim odnosima. Iako su bili prisutni, naprednjaci danas nisu učestvovali u diskusijama, niti su glasali.

Za izabrane direktore u osam preduzeća glasali su samo odbornici vladajuće koalicije okupljene oko gradonačelnika Veroljuba Stevanovića.

Izvor: B92

Pogledajte još