Novak u Jeleninom selu obnovio vrtić

Fondacija Novaka Đokovića u okviru projekta “Školica života“ obnovila je školu u Kadinoj Luci, nedaleko od Ljiga. Jelena Ristić, Novakova devojka i predsednica ove fondacije, poreklom je iz ovog kraja, odnosno njeni baka i deka su odatle i meštani kažu da je kao dete često boravila u Ljigu.

Jelena je u aprilu ove godine posetila opštinu Ljig, kada je izrazila nadu da će do realizacije projekta doći. Fondacija je odlučila u okviru 17 miliona dinara određenu sumu izdvoji i za adaptiranje prostora za obrazovanje dece u Kadinoj Luci, sa akcentom na osposobljavanje odeljenja za predškolski uzrast dece iz tog sela i okolnih mesnih zajednica.

Pre osposbljavanja vrtića „Kaja“, u Kadinoj Luci je radila jedna učiteljica, a jedna prostorija je bila prazna.

Sada je u toj prostoriji vrtić za decu iz sela i okoline sa svim potrebnim učilima i obrazovnim pomagalima, uključujući i ona za decu sa posebnim potrebama.

''Nama je želja da pomognemo i da probudimo opštine i meštane da brinu o najmlađima, jer na njima svet ostaje. Ovaj projekat je ujedno i inkluzivan, jer su njime obuhvaćena i deca sa posebnim potrebama, deca ometena u razvoju i Romi. Želimo da obezbedimo da svako dete ima prostor za razvijanje'' rekla je Jelena tom prilikom.

Deca iz četiri mesne zajednice će od ponedeljka krenuti u predškolsku ustanovu „Kaja“ u Kadinoj Luci. Projekat „Školica života“ obuhvata još i škole u opštinama Knić, Kraljevo i Raška.

Meštani iz Ljiga i okoline ne kriju zadovoljstvo što se u ovom kraju bar nešto obnavlja i otvara, s obzirom na to da je ova opština pre dve godine pogođena poplavama.

U vrtić će krenuti 12 mališana, koji trenutno najmanje razmišljaju o školi, već im je najveći „problem“ to što će videti Novaka.

Fondacija Novaka Đokovića osnovana je u novembru 2007. godine, a do 29. februara 2012. godine postojala je pod imenom „Novak fond“.

Bez obzira na to kakav uspeh ili neuspeh Novak postigao na teniskom terenu, fondacija uredno organizuje humanitarne večera na kojima se prikupljaju sredstva za ugroženu decu iz Srbije.

U julu ove godine organizovana je večera u Londonu na kojoj je prikupljeno 1,4 miliona evra, a u Njujorku je pre četiri dana prikupljeno čak 2,5 miliona dolara za decu iz Srbije.

Koliko je Novak poštovan, govori i činjenica da pomoć za decu Srbije prikuplja svetski džet-set. Na Novakovim večerima kao donatori se pojavljuju Tomi Hilfiger, Dona Karan, Andrijana Lima, Ana Vintur, Riki Džervajz, Goldi Hon.

Ipak, kako su dešavanja održavaju odmah posle turnira na kojima Novak učestvuje, najveći teret organizovanja padne na Jelenu.

Izvor: Blic

Pogledajte još