fbpx

Naučnici počeli bušenje zemljine kore kod Japana

Eksperiment, koji će, kako se naučnici nadaju, pomoći u utvrđivanju razloga koji dovode do zemljotresa, biće obavljen u Tihom okeanu, 80 kilometara od obale Japana.

Naučnici planiraju da buše u pravcu raseda Nankaj (rased južnog mora), gde se filipinska tektonska ploča podvlači ispod evroazijske ploče, a kao platforma će im poslužiti japanski brod “Čikju”, opremljen najsavremenijom opremom za geološka istraživanja, s kojim su danas krenuli iz centralnojapanske luke Šimizu.

Intenzivna geološka aktivnost na mestu postavljanja sonde mogla bi da na duži rok izazove potencijalno razorni potres, daleko jači od zemljotresa koji je u martu 2011. pogodio Japan i izazvao smrtonosni cunami.

Japanska vlada je upozorila prošle godine na mogućnost katastrofalnog scenarija prema kojem bi u mega potresima u rasedu Nankaj i potonjem cunamiju moglo da strada više od 320.000 ljudi u Japanu.

Kako bi saznali više o faktorima koji izazivaju ovakve potrese, naučnici će najpre da spuste sondu do dubine od 3.600 metara ispod dna okeana.
Ovo bušenje bi trebalo da bude priprema za istraživačku misiju koja će biti sprovedena iduće godine na istom mestu, kada bi sonda trebalo da dopre do 5.200 metara dubine, gde dolazi do trenja tektonskih ploča.

“Tada će biti prvi put da sonda prodre direktno u seizmičku zonu, tamo gde nastaje velika energija, izazivajući pomeranja zemljine kore duž raseda, a time i cunamije”, objasnio je za AFP Tamano Omata, istraživač japanske Agencije za nauku i tehnologiju mora i Zemlje.

“Želimo da istražujemo način na koji se zemljina kora pomera u trenucima neposredno pre zemljotresa kako bismo mogli da predvidimo buduće potrese”, naveo je Omata.

Smešten na prostoru spajanja četiri tektonske ploče, Japan pogodi oko 20 odsto najsnažnijih zemljotresa koji se svake godine zabeleže na Zemlji.

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.