Kako da vam kompjuter ne uništi vid

Iako lekari upozoravaju da bi svakih sat vremena trebalo da se napravi kratka pauzu i odmore oči, zbog posla često na taj savet jednostavno zaboravimo.

Zato na kraju radnog dana sve više ljudi ima osećaj da su im oči umorne i suve, a to je posebno izraženo kod osoba koje nose naočare ili sočiva.

Kako biste izbegli da vam zbog konstantnog gledanja u neki ekran strada vid, Wired preporučuje jednostavno pravilo ’20-20-20′. U prevodu: svakih dvadeset minuta trebalo bi na 20 sekundi odvratiti pogled sa ekrana i gledati u neku tačku koja je 20 stopa (6 metara) udaljena od nas. Pomoći će i ako dodatno ovlažite oka treptanjem.

Kako biste spriečili da se problemi s vidom uopšte pojave i osigurali da rad na računaru (i drugim uređajima s ekranom) neće naštetiti vašem vidu, poigrajte se postavkama. Za nekoliko trenutaka već ćete osetiti olakšanje.

Položaj monitora

Pre svega, proverite položaj ekrana u odnosu na vaše telo. Ekran bi trebalo da bude udaljen između 50 i 70 centimetara od vaših očiju, a njegov vrh bi trebalo da bude u ravni sa očima.

Ako ne možete podesiti visinu ekrana, pokušajte da podmetnute nekoliko čvrstih knjiga ispod kako biste ga podigli. Ili jednostavno podignite, odnosno spustite svoju stolicu.

U svakom slučaju trebalo bi, tokom rada, da gledati prema dole pod uglom od 15-20 stepeni. Nagnite monitor malo ako vam se čini da ne možete čitati šta piše na ekranu.

Veličina slova

Osim položaja ekrana bitna je i veličina slova i njihova boja. Tekst bi trebalo da bude tri puta veći od najmanje veličine koju možete pročitati na udaljenosti od bar 50 centimetara.

Napravite test u nekom od programa u kojem možete menjati veličinu fonta.

Uz to, veliku ulogu igra i boja pozadine. Najuočljiviji je tekst koji je kontrastan u odnosu na pozadinu. Na primer, crni tekst na beloj podlozi odnosno beli tekst na crnoj podlozi.

Izbegavajte da smanjujete kontrast na monitoru jer ćete tako samo dodatno umarati oči tokom rada.

Osvetljenje

U zavisnosti od radnog okruženja, prilagodite i osvetljenje na svom ekranu. Pametni telefoni i tableti u sebi imaju senzor koji automatski prilagođava osvetljenost ekrana okolini.

Kako se tokom dana osvetljenost prostora u kojem boravite menja, moraćete češće da prilagođavati i osvetljenje ekrana.

Za najbolje postavke iskoristite bilo koju stranicu koja ima mnogo bele boje. Ukoliko bela ‘iskače’ sa ekrana, treba smanjiti osvetljenje

Ako radite u prostoru u kojem ima mnogo reflektivnih površina, poput prozora ili staklenih pregrada, razmislite o kupovini filtera kako biste sprečili odsjaj na ekranu.

Izvor: novimagazin

Pogledajte još