Već šest godina dokazuje nevinost

Od preko šest godina suđenja, čak četiri su prošle u neprekidnim odlaganjima.

Borba Milomira Živkovića da dokaže svoju nevinost traje već više od šest godina. Za to vreme, ovaj bivši pripadnik VBA gotovo je ostao na ulici jer je zbog ovog slučaja otpušten iz Agencije.

Naizgled jednostavan postupak kao da nema kraja jer od 18 zakazanih suđenja, čak 13 uopšte nije održano.

"Taj postupak se sastoji od odlaganja suđenja u nedogled. Jednostavno tužilaštvo je imalo četiri ili pet svedoka, ja ne mogu da verujem da sedam godina nije dovoljno da se samo ispitaju svedoci optužnice", kaže Živković.

On je zajedno s kolegom optužen da je neovlašćeno preuzimao listinge različitih brojeva telefona, među kojima je i broj bivšeg ministra odbrane Zorana Stankovića. Na tim dokumentima, koje službe bezbednosti pod određenim uslovima mogu da dobiju od operatera, vidi se ko je kad i s kim razgovarao, ali ne i sadržaj razgovora.

Međutim u periodu za kada je optužen Živković, uzimanje listinga uopšte nije bilo regulisano zakonom. Bilo koji operativac službe je u to vreme mogao da uzme listing za bilo kog građanina, što je ulazilo uredovan opis posla. Zato nije jasno zašto je postupak protiv dvojice bivših pripadnika VBA uopšte pokrenut. Živković smatra da mu je čitav slučaj namešten jer se zamerio nekom u Vojnobezbednosnoj agenciji.

"Ja sam radio u kontraobaveštajnom operativno-tehničkom centru deset godina. To je kontraobaveštajni operativno-tehnički centar VBA i verujte ne mogu stvarno znati kome sam se radeći taj posao zamerio. Ovo je neka vrsta osvete", smatra Živković.

Na ovom slučaju izmenilo se troje sudija, a u odgovoru iz Višeg suda za B92 navodi se da je utvrđeno da nije bilo prevelikih razmaka između datuma glavnog pretresa: "Pri tom sud ističe i činjenicu da su okrivljeni, ali i svedoci koji su do sada ispitani, bili pod obavezom čuvanja “službene tajne”, zbog čega je sud morao da zatraži od ovlašćenih organa da isti budu oslobađeni čuvanja tajne, kako bi mogao da ih sasluša."

Sledeće suđenje zakazano je za oktobar za kad su ponovo pozvani svedoci tužilaštva.

Izvor: b92

Pogledajte još