fbpx

Šeik daje kredit sa kamatom do jedan odsto

Dogovori koje je prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić postigao sa šejkom Muhamedom bin Zajed al Nahjanom o pomoći srpskom budžetu su, kako saznajemo, u početnoj fazi.

"Slede konkretni pregovori. Ono što je već sada poznato jeste da će ovo biti bilateralni kredit, odnosno da će pozajmicu zvanično dati Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ipak, poznato je da će Srbija u ovoj aranžmanu imati tretman koje imaju arapske države sa kojima je UAE u najprijateljskijim odnosima. Dobijamo i bolje uslove, jer su u ovim aaranžmanima kamata bila i do dva odsto" , kaže izvor „Blica“.

Kako su našem listu već potvrdili u Ministarstvu finansija, u toku je priprema izdavanja nove emisije evroobveznica koja je trebalo da obezbedi milijardu dolara svežeg novca za budžet u kome ima rezerve od nešto manje od 500 miliona.

"Ova vrsta zaduživanja na svetskom tržištu trenutno nije baš povoljna, tvrdi izvor „Blica“ i podseća da je ovog proleća Srbija emitovala evroobveznice uz kamatu od oko 4,87 odsto, ali da bi sada morali da platimo bar šest odsto. U tom smislu, najava aranžmana sa UAE je za Srbiju više nego povoljan, posebno jer će omogućiti da bar jednim delom izmirimo skupe kredite uzimane neposredno posle izbijanja svetske krize. Ipak, još uvek niko nije spreman da potvrdi kada će sredstva iz Abu Dabija stići na račune republičkog budžeta.

Kredit podrške Emirata

2-3 milijarde dolara
kamatna stopa 1,5 do 2%

Namena kredita

rasterećenje javnog duga finansiranje projekata privrede

Obaveze budžeta za 2014.

300 miliona evra - godišnje ide iz budžeta na kamate
1 milijardu evra obaveza otplate kamata na dospele kredite u 2014.
1 milijarda evra za podsticaje i subvencije u 2014.
600 milijardi dinara za pokrivanje troškova plata i penzija u 2014.

Stanje duga

60,6% učešće javnog duga u BDP
8,9 milijardi evra - dug države
485 miliona evra - prevremeno otplaćeno u 2013.

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.