Varšava: 100.000 radnika u maršu

Vladi premijera Donalda Tuska radnici su dali ultimatum da rešava radničke zahteve da zarađuju tako da mogu da žive dostojanstveno.

Bučni pohod stotine hiljada radnika iz cele Poljske u centru prestonice, najveći u poslednjoj deceniji uz zvižduke pištaljki, skandiranje i povremene petarde bio je završni događaj četvorodnevnih protesta koji su sazvale tri najveće sindikalne centrale pod parolom "Dosta omalovažavanja društva".

"Danas vlada dobija poslednje upozorenje. Ako ne izvuče pouku blokiraćemo celu zemlju, sve puteve i autoputeve", kazao je na završnom mitingu lider Opštepoljskog sporazuma sindikalnih saveza Jan Guz.

"Štrajk, štrajk, generalni štrajk
", odgovarali su skandirajući radnici na obraćanje sindikalnih lidera. "Ne može to da vlada predlaže najduže moguće radno vreme, plate taman za gladovanje i predlog zakona koji idu protiv radnika. Želimo da živimo dostojanstveno, da radimo i zarađujemo tako da možemo da živimo u ovoj zemlji", kazao je lider Foruma sindikalni saveza Tadeuš Hvalka.

"Došli smo ovamo da vičemo dosta je omalovažavanja poljskog radnika, poljskog društva. Želimo da nas poštuju kao građane ove zemlje. Političari koji žive samo za sebe razmišljaju drugačije. Misle da imaju monopol na vlast da smo mi samo volovi da rade," kazao je lider Nezavisnih sindikata Solidarnost Pjotr Duda.

On je oštro porekao da ima osnova za procene stručnjaka da bi ispunjavanje radničkih zahteva koštalo desetine milijardi evra povećanih troškova.

Duda je takođe na završnom mitingu ispred Kraljevskog zamka u Varšavi pozvao da se pokrene peticija za prevremene izbore, tako što bi parlament sam odlučio da njegov mandat bude kraći.

"Od ovog trenutka da počnemo da skupljamo potpise za raspuštanje parlamenta, jer oni više ništa mudro ne mogu da smisle", pozvao je Duda.

Demonstranti su danas takođe predali peticiju predsedniku Poljske Bronjislavu Komorovskom u kojoj su navedeni njihovi glavni zahtevi za veću sigurnost radnih mesta, porast minimalnih zarada i raniji odlazak u penziju, a ne tek u 67. godini života.

Četvorodnevni protesti poljskih sindikata prošli su bez incidenata.

Izvor: b92

Pogledajte još