Al Kaida savetuje borce u Siriji

U audio-poruci koja je objavljena dan nakon što se navršilo 12. godina od terorističkih napada na SAD 11. septembra, Zavahri je rekao da će SAD pokušati da navedu borce opozicije u Siriji da se povežu da "sekularnim grupama koje su u savezu sa Zapadom", javio je Rojters.

Ovaj poziv ukazuje na sve veće podele među grupama opozicione Slobodne sirijske vojske, koju podržavaju Zapad i arapske zemlje, i gerilskih odreda, čiji pripadnici podržavaju ekstremne stavove al-Kaide.

Iako nisu sve grupe u okviru Slobodne sirijske vojske sekularne, al-Kaida ih smatra nelegitimnim jer prihvataju podršku Zapada i arapskim monarhija iz Persijskog zaliva.

Suparništvo je sve veće između pripadnika Slobodne sirijske vojske i islamista, čije manje, ali bolje obučene i opremljene snage kontrolišu većinu delova severne Sirije kojima upravljaju pobunjenici.

Slobodna sirijska vojska nedavno je počela da se distancira od islamističkih grupa kako bi umanjila strahovanje SAD da će oružje koje dostavlja antirežimskoj pobunu u Siriji dospeti do al-Kaide.

Izvor: B92, agnecije

Pogledajte još