Ovo smete da jedete oko ponoći ...

Padate u iskušenje da napravite sendvič ili uzmete neke grickalice, ali vas zdrav način života i briga o kilaži sprečavaju u tome pa na kraju večeri, ipak odete gladni (i nervozno) na spavanje. Pronašli smo nekoliko zdravih namirnica koje će vam vaša dijeta oprostiti.

Zobena kaša
Dokazano je da ugljeni hidrati oslobađaju serotonin koji umiruje mozak. Porcija zobene kaše s mlekom najbolji je izbor pre spavanja.

Sok od trešanja
Istraživanje iz 2011. pokazalo je da dve čaše soka od trešanja dnevno (ujutru i uveče) povećavaju nivo melatonina koji san čini kvalitetnijim.

Toplo mleko
Čaša mleka je stari recept za bolji san. Osim što sadrži aminokiselinu triptofan koju povezujemo sa spavanjem, delovanje ovog napitka ipak je više psihološki. Od malena nas uče da je sinonim za spavanje čaša toplog mleka i da nam je mama davala upravo s tom svrhom. Ah, ta moć ubeđivanja!

Koštunjavo voće
Koštunjavo voće je u magnezijuma koji ima umirujući efekt na mozak i poboljšava kvalitet sna. Bademi, orasi i kikiriki samo su neki od plodova koje uvek morate imati u kući (Ok, ipak pazite da ne preterate).

Niskokalorični sir
Kalcijum ima vrlo slično delovanje kao i magnezijum kad se radi o snu. Stručnjaci preporučuju oko 50 grama sira dnevno koji možete jesti s krekerima.

Izvor: 24sata.rs

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.