Kremenko i Kamenko (VIDEO)

Porodica Kremenko je jedna od najuspešnijih animiranih televizijskih serija svih vremena. Kremenkovi su premijerno prikazivani u udarnim terminima na američkoj TV-mreži ABC počevšio od 1960. pa sve do 1966. kada je serijal prekinut posle šest sezona.

Radnja je smeštena u fiktivni grad Kamengrad (Bedrok) u eri kamenog doba. Kao takva je predstavljala alegoriju na američko društvo iz sredine i treće četrvtine 20. veka. Iako su likovi bili smešteni u kameno doba, to nije sprečilo autore serije da snime božićnu epizodu za vreme originalnog emitovanja, isto kao i nekoliko božićnih posebnih emisija u decenijama koje su sledile.

Jedan od izvora humora u seriji bio je način na koji su životinje korištene za tehnologiju. Na primer, kada se likovi fotografišu s polaroid kamerom, unutrašnjost kamere pokazuje pticu kako urezuje sliku na kamenu ploču uz pomoć svog kljuna. Česta naprava u seriji bio je mladunac mamuta koji se koristi kao usisavač za prašinu.

Putovanje u "Holirok" (engl. "Hollyrock") , parodiju Holivuda u Kaliforniji, je obično uključivalo let avionom. Avion je u ovom slučaju često pokazivan kao orihaški pterodaktil. (Druga česta imena mesta su takođe svojevrsne parodije: San Antonio je postao Pesak-i-Kamen-o (engl. Sand-and-Stony-o); država južno od Bedrokove zemlje se zove Meksi-kamen (engl. Mexirock) itd.). Električni brijač je opisan kao školjka u kojoj živi mala buba koja vibrira čim se školjka povlači niz lice lika.

Radnja smeštena u Kameno doba je omogućila beskonačne gegove i žaoke koje su uključivale kamenje i stene u jednom ili drugom obliku, uključujući parodijska imena raznih likova koja sadrže reč "rock" (kamen); neka od tih imena su pozajmljena od slavnih ličnosti pa tako postoji "Rok Kamenolom" (engl. Rock Quarry), "Kari Granit" (engl. Cary Granite), "Kameni Kurtis" (engl. Stony Curtis), "Alvina Brikroka" (engl. Alfred Hichcock)...

U odjavnoj špici, Fred pokušava izbaciti mačku (zapravo sabljozubog tigra) iz kuće preko noći, ali umesto toga ostaje zaključan van kuće te počinje vikati kako bi mu supruga otvorila vrata: "Vilma! Hajde, Vilma, otvori ova vrata! Villllll-ma!"
U Srbiji, Kremenkovi su poslednji put reprizirani na B 92 televiziji.

Pogledajte još