Vučić: Nužne mere za smanjenje deficita

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će najkasnije za dve nedelje biti predstavljen program smanjenja fiskalnog deficita i ocenio da su te mere nužne jer je i ekonomija i čitav sistem "u poodmakloj fazi raka".

Vučić je za Blic rekao da je do sada dogovoreno sedam od devet mera za smanjenje fiskalnog deficita, ali nije želeo da ih iznese, ističući da će to uraditi ministar finansija Lazar Krstić.

"Za mere koje ćemo doneti, imaćemo podršku stručne javnosti, Međunarodnog monetarnog fonda i drugih međunarodnih institucija, ali sasvim sigurno ne i većine građana. I pored toga uveren sam da radimo dobru i lekovitu stvar za zemlje"
, kazao je Vučić i dodao da se "rak ne leči 'andolom' ".

Prvi potpredsednik Vlade je rekao da će se raditi na izmenama propisa o radu, penzionog sistema, zakona o planiranju i izgradnji.

"Još tražimo način da rasteretimo rad, a istovremeno ne opteretimo građane i njihovu imovinu", rekao je Vučić.

Vicepremijer je kazao da ideja o uvođenju ekstraporeza "nikome nije ni bliska, ni laka", ali je naveo i da bi solidarni porez obuhvatio samo javni sektor i to samo deo natprosečnih primanja, izrazivši nadu da ta mera neće morati da se donese.

PDV ostaje isti

Vučić je rekao da će stopa poreza na dodatu vrednost (PDV) ostati 20 procenata.

On naveo i da očekuje da "Mercedes", nakon ugovora sa "Ikarbusom", uđe i u FAP, kao i da očekuje dolazak japanskih kompanija "Takata" i "Mijazake", kao i da će se završiti pravljenje ugovora sa "Mubadalom".

Po njegovim rečima, subvencije stranim investitorima za otvaranje radnih mesta će ostati i da nije realno da se ta praksa prekine, jer se takav način privlačenja ulagača primenjuje i u zemljama regiona.

Vučić je naglasio i da do kraja godine očekuje realizaciju kredita, vrednog dve do tri milijarde evra, koji bi Ujedinjeni Arapski Emirati dali Srbiji na 20 do 30 godina sa kamatnom stopom nižom od 2,5 odsto godišnje.

Govoreći o izborima u Beogradu, on je naveo da će promena biti, ali da još ne zna da li će izbori biti raspisani ovog ili narednih meseci.

Na pitanje da li će biti održana Parad ponosa, on je rekao da je "poslednji u lancu koji o tome odlučuje".

"Kod mene ne postoji nimalo homofobije i mislim da svako ima pravo na slobodu govora, okupljanja. Ipak, mi se rukovodimo i bezbednosnim procenama i u skladu s time ćemo doneti odluku"
, rekao je Vučić.

Izvor: RTS

Pogledajte još