fbpx

Subotić: Političari su montirali postupak protiv mene

Posle sedam godina bekstva, Subotić prvi put u sudu

"Priča oko mene i mog navodnog kriminala napravljena je u medijima 2000. i služila je političkim grupama da destabilizuju protivnike koji su me poznavali, da me ucenjuju i da pokušaju da se domognu mog kapitala", rekao je Subotić.

U pauzi suđenja, koja će biti nastavljeno saslušanjem svedoka, Subotić je rekao novinarima da neće davati izjave, kao i da je srećan što je došao u Beograd i dobio priliku da se lično brani.

On je optužio tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića da ga je ucenjivao istragom o trgovini cigaretama 90-ih kojom se MUP tada bavio i tražio velike količine novca.

"On (Mihajlović) je dolazio kod mene u Švajcarsku i Španiju, ucenjivao me istragom i tražio velike količine novca"
, rekao je Subotić.

Kako je rekao, pritisak na njega vršio je i bivši predsednik Srbije Boris Tadić i “njegovi najbliži činovnici”.

"Kada sam preko Fonda za razvoj demokratije dao zadnju količinu novca, preko milion evra, pokrenut je krivični postupak protiv mene"
, rekao je Subotić.

Iznoseći svoju odbranu, on je rekao da je posedovao firmu koja je imala zvanična prava za prodaju cigareta, registrovane magacinske prostore i fri šopove.

"Moje poslovanje je bilo u skladu sa zakonom, uvozio sam velike količine cigareta i ostvarivao velike profite, a prema tadašnjem zakonu, obaveze prema državi su bile jedan odsto"
, rekao je Subotić, koji sada, kako je rekao, zarađuje oko 60.000 švajcarskih franaka mesečno.

"Nisam imao nikakvu potrebu da organizujem tu navodnu kriminalnu grupu koja bi se bavila tim poslovima i da rizikujem svoj kapital i život"
, rekao je Subotić.

Subotić je dodao da ima niz nepokretnosti u Srbiji koje su mu međutim odlukom suda sve privremeno oduzete, kao i u inostranstvu.

On je kazao da ne poznaje nekadašnjeg direktora Savezne uprave carina Mihalja Kertesa, koji je jedan od još 13 optuženih u tom procesu.

Prvi put pred sudom posle sedam godina bekstva

Subotić, kome se do sada sudilo u odsustvu, jer je do jula ove godine bio nedostupan pravosdunim organima Srbije kada mu je odlukom suda ukinuta poternica, a pritvor zamenjen jemstvom, najavio je preko svojih branilaca da će doći na suđenje i izneti odbranu.

Subotić je sedam godina bio u bekstvu, od pokretanja istrage za šverc cigareta u Srbiji 2006. On je 19. jula položio jemstvo od 538.000 evra, odnosno upisao je hipoteku na kuću u korist suda.

Odlukom o zameni pritvora jemstvom sud je usvojio, četvrti po redu, predlog Subotićevih branilaca za određivanje jemstva u tom iznosu, koje je i najmanje koje je do sada nudio.

U decembru 2011. godine sud je odbio najviši ikad ponudeni iznos srpskom pravosuđu za jemstvo od pet miliona evra, a treći koji je nudio Subotić. Prethodni predlozi za jemstvo iznosili su 700.000 evra i dva miliona evra.

Subotiću je inače 17. juna počelo ponovljeno suđenje u odsustvu u Specijalnom sudu u Beogradu zbog optužbi da je bio na čelu grupe koja je švercovala cigarete tokom devedesetih godina.

Subotić se, posle izmene Krivičnog zakona od 15. aprila, preciziranom optužnicom tereti za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica za koje je zaprećena kazna do 10 godina zatvora, a ne više za zloupotrebu službenog položaja za koju mu je pretila kazna do 12 godina zatvora.

Apelacioni sud u Beogradu zimus je ukinuo prvostepenu presudu kojom je Subotić u odsustvu bio osuđen na šest godina zatvora zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, a optuženi kao pripadnici njegove grupe na zatvorske kazne od četiri i po godine do deset meseci zbog švecra cigareta tokom devedesetih godina.
Ukinutom presudom Specijalnog suda od 6. oktobra 2011. Subotić je, pored zatvorske kazne, obavezan da u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude u budžet Srbije uplati 75.821.404 dinara sa kamatama koje se racunaju od 1. novembra 1996. godine.

Odlukama Specijalnog suda, privremeno su Subotiću oduzete nekretnine i lokali u Srbiji i Crnoj Gori, ali te odluke ostaju na snazi do pravosnažnog okončanja postupka.

Subotić se tereti da je bio na čelu grupe koja je švercovala cigarete tokom 1995. i 1996. godine iz Makedonije u Srbiju i prodavala ih pravnim i fizičkim licima.

Tako je na štetu budžeta grupa stekla korist od 28 miliona evra i šest miliona američkih dolara.

To su radili uz pomoć službenika Savezne uprave carina koji su omogućili ulazak teretnih kamiona sa cigaretama bez ikakvog evidentiranja. Potom su cigarete prevozili i skladištili ih u više magacina po Srbiji, a zatim ih preprodavali.

Subotić je i pored višegodišnje poternice na snazi slobodno živeo i radio u Švajcarskoj, a 2008. Moskva je odbila da ga izruči Srbiji, jer ruski zakon nije priznavao krivično delo da koje se Subotić teretio pre prekvalifikacije dela, odnosno izmene optužnice.

Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.