Nepažnja i nepoštovanje propisa uzrok nesreća

Iako je broj poginulih na domaćim putevima znatno smanjen u odnosu na 1.700, koliko je, primera radi, ginulo 90-ih godina i 1.200, koliko je ginulo 2001., broj poginulih u saobraćajnim nesrećama i dalje je veliki u odnosu na razvijene džave, rekao je Jovanović.

Više od 80 odsto saobraćajnih nezgoda su posledica subjektivnog faktora, nepoštovanja elementarnih pravila, odnosno konzumianja alkohola, prekoračenja brzine i nepropisnih preticanja, rekao je Jovanović, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink.

On je rekao da se saobraćajne nezgode, naročito kada su u pitanju mladi, događaju u ranim jutarnjim časovima, da se mora pojačati kontrola i da je počela kampanja usmerena prema najmlađoj kategoriji učesnika u saobraćaju.

Jovanović kao uzroke saobraćajnih udesa naveo i karakteristike puteva, neizgrađenost trotoara za kretanje pešaka i nizak nivo tehničke ispravnosti vozila.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja je rekao da se mora insistirati na obuci kandidata za vozače i da se mora se ugraditi video nadzor na domaćim saobraćajnicama.

Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.