Sredstva EU za bolji život na selu

"EU izdvaja više od 50 odsto zajedničkog budžeta za poljoprivredu i ruralni razvoj, i to je ono gde sigurno možemo doprineti poboljšanju kvaliteta života na selu", naveo je ministar poljoprivrede Dragan Glamočić.

On je na radionici o kvalitetu života i blagistanja u gradskim i seoskim sredinama, rekao da je siguran da će blagodeti koje nudi EU najpre osetiti upravo ruralno stanovništvo.

Evropska sredstva treba usmeriti pre svega u popravljanje infrastrukture na selu, izgradnju škola i ambulanti, kako bismo pokušali da omladinu vratimo iz gradova u selo, kazao je Glamočić na skupu koji se održava u zgradi Rektorata Univerziteta u Beogradu.

On je naveo i da Srbija treba da iskoristi komparativne prednosti u proizvodnji hrane i pića.

"Srbija ne može da se meri sa razvijenim evropskim zemljama u masovnoj produkciji hrane, ali itekako može da se meri sa njima u proizvodnji specijaliteta, kao što su razne vrste sireva",
istakao je Glamočić.

Prvu radionicu te vrste, koja traje danas i sutra, organizovala je Asocijacija italijanskih i srpskih naučnika i istraživača, i okupiće eminentne stručnjake iz obe zemlje.

B92

Pogledajte još