Nemački ambasador: Nema novih uslova za Srbiju

"Od kada sam ovde, priča se o novim uslovima. Nema novih uslova osim onih koje je postavio Evropski savet", rekao je Vilhelm novinarima u Beogradu nakon otvaranja izložbe o nemačko-srpskoj saradnji.

On je rekao da za Srbiju ne postoje novi uslovi i da je potrebno da se u potpunosti primeni briselski sporazum Beograda i Prištine. "Nadam se da će lokalni izbori na Kosovu (3. novembra) proteći dobro i da će mnogi Srbi glasati na njima", rekao je Vilhelm.

Prema njegovim rečima, ako sve protekne kako treba, Evropski savet će u decembru odlučiti o konačnom datumu za početak pristupnih pregovora sa Srbijom.

Ambasador je istakao da Nemačka neće menjati svoju politiku prema Srbiji bez obzira na ishod parlamentarnih izbora u nedelju, 22. septembra.

"Postoji konsensuz medju nemačkim strankama kada je reč o spoljnoj politici i sve partije žele da Srbija što pre počne pregovore sa EU", rekao je Vilhelm novinarima u centru Beograda nakon otvaranja izložbe fotografija "Nemačko-srpska razvojna saradnja".

Upitan o ekonomskoj saradnji i eventulanom dolasku nemačke kompanije Mercedes da proizvodi autombilske delove u Srbiji, Vilhelm je rekao da koliko on zna postoje pregovori sa srpskom kompanijom Ikarbus o zajedničkoj prozvodnji u Srbiji.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i ministar zadužen za evropske integracije Branko Ružić.


Blic

Pogledajte još