Čast nam je izvestiti vas...

Posetioci Narodnog muzeja biće u prilici da se prisete najznačajnijih ličnosti koje su, radeći u Muzeju i za Muzej, ponajviše uticali na put kojim se kretao. 

Na svečanom otvaranju izložbe obraćanjem ministra kulture, Nebojše Bradića, istaknut je značaj Narodnog muzeja u procesu građenja i čuvanju našeg kulturnog identiteta. Kroz postavku, istoriju pretočenu u slike, reči i brojeve ali i kroz obraćanja uvaženih govornika prisutni su bili u prilici da se podsete šta sve čini Muzej i svega onoga što bi Muzej za svakoga od nas trebalo biti.

Podestićemo se na najznačajnija kulturna dobra koje čuvamo ali i na najznačajnije i najposećenije izložbe koje smo tokom godina bili u prilici da vidimo

Izložba će  pružiti mogućnost da saznate ko su sve tokom naše duge istorije bili posetioci Muzeja ali i da se informišete o kobnoj privremenosti koja je kroz 11 selidbi okarakterisala razdoblje od 1844. do 1950. godine. 

Nakon obilaska postavke posetioci će biti u prilici da se kroz još jedan medij upoznaju s Narodnim muzejom. U bioskopu Muzeja moći ćete da, tokom  izložb,e pogledate mnoštvo video-materijala snimljenog u i o Muzeju. Od najstarijeg filma koji je davne 1939. godine u Muzeju kneza Pavla snimio dvorski snimatelj Miodrag Mika Đorđević preko emisije snimljene o grandioznoj Kineskoj izložbi koju su posetioci Muzeja mogli da vide 1974. godine. Pored ovih video-priloga u našem malom bioskopu moćićete da pogledate i serijale "Jedna slika, jedna priča" i "Tajne Narodnog muzeja" koji će vam razotkriti neke od tajni naših riznica i zadataka koje obavljamo. 

Zahvaljujući materijalima postavljenim na touchscreen informativnom pultu saznaćete mnoštvo zanimljivosti o muzejima u našim sastavu, kulturnim dobrima koja se čuvaju u Narodnom muzeju i pojedinim izložbama koje smo realizovali.

Pogledajte još