Evropska komisija podržala sankcije Hrvatskoj

Redingova je zajedno s predsednikom EK Hose Manuelom Barrosom i komesarom Stefanom Fileom obavestitla kolegijum komesara da Hrvatska krši oredbe o evropskom nalogu za hapšenje.

Ona je, kako se navodi, predložila da se Hrvatskoj uvedu sankcije, što su evropski komesari prihvatili.

Zagrebački “Jutarnji list” objavio je juče izjavu neimanovanog visokog predstavnika hrvatske vlade koji je rekao da će Hrvatska istrajati na pozociji principijelne države i da neće primati naloge “bahatih” evropskih političarki.

Hrvatska je, naime, dva dana uoči priključenja EU usvojila zakon kojim je primena evropske poternice vremenski ograničena do početka avgusta 2002. godine, čime je i praktično onemogućeno izručenje jednog broja počinilaca zločiana i krivičnih dela među kojima je i bivši funkcioner jugoslovenske i hvatske službe bezbednosti Josip Perković.

Nemačka Perkovića potražuje zbog sumnje da je učestvovao u organizaciji ubistva hrvatske političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Bavarskoj.

Deo hrvatskih medija je nedolazak nemačke kancelarke Angele Merkel na proslavu povodom ulaska Hrvatske u EU, 30. juna u Zagrebu povezala sa usvajanjem ovog zakona.

Hrvatska vlada, odnosno premijer Zoran Milanović izjavio je ranije da će predlog spornog zakona Saboru dostaviti na prvom jesenjem zasedanju, s tim da će on biti primenjivan od polovine jula naredne godine.

Milanović, naime, smatra da pojedinim počniocima krivičnih dela treba da sude hrvatski sudovi, a ne sudovi trećih zemalja.

Redingova je lično i preko svojih saradnika do sada više puta upozorila Hrvatsku da će biti kažnjena zbog neispunjavanja obaveza iz pristupnog ugovora.

I dok hrvatski predsednik Ivo Josipović, kao i Milanović veruju da do sankcija ipak neće doći, jer Evropa i Hrvatska u ovom trenutku imaju preča posla, lider najuticajnije opozicione partije Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko smatra da je sve u vezi sa tim zakonom, koji je kolokvijalno nazvan “Lex Perković” - skandalozno.


Blic

Pogledajte još