fbpx

Rod kukuruza čak 80 odsto veći

"To je prosečno dobar rod kukuruza, obzirom na vreme koje je pratilo njegovo sazrevanje. Kukuruz je dobrog kvaliteta i za sada nema nikakvih pojava gljivičnog oboljenja, pre svega aflatoksina", kazao je on agenciji Beta.

Prostran smatra da će rod kukuruza, zbog visoke temperature avgusta, biti nešto manji od ranije procene Republičkog zavoda za statistiku koji je krajem jula saopštio da bi rod mogao biti oko 6,5 miliona tona.

Po proceni Prostrana, Srbija će ove godine imati oko dva miliona tona kukuruza za izvoz, ali će vrednost izvoza biti nešto manja, pre svega zbog pada cene kukuruza i na svetskom, i na domaćem tržištu.

"Kukuruz će, kao naš vodeći izvozni proizvod, ponovo, s obzirom da je prošle godine stagnirao zbog lošeg roda, zauzeti visoko mesto u rangiranju pojedinačnih proizvoda u izvozu i imaće veliko učešće u bruto društvenom proizvodu (BDP) poljoprivrede, preko 25 odsto", kazao je Prostran.

Prelaznih zaliha ima malo, ali ne toliko da će opteretiti ukupan bilans, "zalihe su taman toliko da mogu da premoste period dok se ne obere novi kukuruz, i ima ih do oktobra - novembra ove godine", rekao je Prostran.

On je objasnio, uticaj svetske cene kukuruza i svetskog tržišta je i u Srbiji izazvao posledice, pa su cene "drastično", i do 30 odsto manje nego prošle godine. Očekuje se da početna cena ovogodišnjeg roda kukuruza bude 13 do 14 dinara po kilogramu, bez PDV-a.

Ističući da niska cena kukuruza izaziva nezadovoljstvo i probleme, Prostran je ocenio da je "ovo pravi momenat da se deo kukuruza plasira u stočarsku prizvodnju i da se ta proizvodnja oživi".

S obzirom na visoku cenu žive stoke, on smatra da je pravo vreme da stočari pretvore jeftinu sirovinu u "visokovredne proizvode" - svinjsko i živinsko meso, koje se, kako je naveo, i u Srbiji koristi sve više.

U Srbiji se kukuruz seje na oko 1,25 miliona hektara godišnje, rekao je Prostran, i naveo da ni ove godine nije bilo promena.

U svetu se godišnje proizvede oko 800 miliona tona kukuruza, a Srbija zauzima 10 mesto ukupne proizvodnje u svetu, dok je u Evropi na šestom - sedmom mestu, kazao je Prostran.

Izvor: Beta

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.