Sirijci preplavili okolinu Valjeva, spavaju u šumama i dvorištima vikendica

Svakodnevno u Srbiju stiže četrdesetak izbeglica iz afričkih i azijskih zemalja, od kojih je svaki treći iz Sirije. Dok iz valjevske Policijske uprave upozoravaju da se radi o “dramatičnom” povećanju broja azilanata, u Centru za njihov smeštaj u Bogovađi kod Lajkovca kažu da su već prebukirani i da se u njemu tiska 150 nevoljnika iz više od 30 zemalja “trećeg sveta”.

"U Siriji je postalo neizdrživo. Opasnost preti od metka, bombi ili otrovnih gasova. Borbe su neprestane, a više ni vladine trupe ni pobunjenici ne vode računa o sudbini civila. Morali smo da pobegnemo, a u Srbiju smo stigli posle tri meseca bežanja preko Turske, Grčke i Makedonije", pričaju mladići iz Alepa, dok čekaju da im policija izda „ulazne“ papire, s kojima će se uputiti u Bogovađu.

Međutim, u tamošnjem Centru za njihov prihvat, nekadašnjem odmaralištu beogradskog Crvenog krsta, svaki od 150 kreveta je već zauzet. Oko 50 azilanata, među kojima je najviše Sirijaca, mladića starosti između 20 i 30 godina, zbog toga su u šumarcima, napuštenim objektima ili dvorištima vikendica u Bogovađi piše "Blic".

Prednost za ulazak u Centar imaju žene sa decom i azilanti u teškom zdravstenom stanju, dok će muškarci morati da čekaju da neko od njihovih sunarodnika, ili izbeglica iz drugih država, ne dobije “izlazne” papire i put nastavi prema nekoj od zemalja EU.

"Trenutno nam je najvažnije da smo daleko od rata, ali već sedam dana čekamo mesto u kampu. Noći su sve hladnije, iz centra su nam dali ćebad, ali od hladne zemlje nas deli samo karton i najlon. Ponestaje nam i novca da kupimo hranu, željni smo da se okupamo posle toliko dana, da dođemo do interneta i saznamo da li su naše porodice još žive"
, u dahu priča Sirijac Muhamed, trenutno smešten u kolibi, u šumarku pored Centra u Bogovađi.

Situacija sa slobodnim mestima u prihvatilištu pogorlaša se letos, kada je privatna kuća porodice Stojković u susednom selu Vračević, u koju su takođe dolazili azilanti, zatvorena pošto je istekao ugovor o zakupu koji su imali sa Komesarijata za izbeglice Srbije.

Još uvek nema ni naznaka kada bi, po ranijim najavama, za novi Centar za azilante trebala da bude preuređena nekadašnja kasarna u Maloj Vrbici kod Mladenovca, što bi rasteretilo azil u Bogovađi.

Izvor: Blic

Pogledajte još