Kako roditelji utiču na odabir partnera?

Porodica je kamen-temeljac naših života i od načina na koji odrastamo zavise mnoge stvari. Roditelji nas uče vaspitanju, snalaženju u životu, ali neke stvari i nesvesno utiču na neke naše odluke. Verovali ili ne, jedna od tih odluka tiče se i odabira partnera, jer pojedine usađene navike i shvatanja i te kako imaju uticaj na to koga ćemo voleti i sa kakvom osobom ćemo biti u vezi.

Ljudi se često pitaju zbog čega im se dešavaju neke stvari i zašto reaguju na određene načine. Nekada nisu sami sebi jasni, a odgovori se kriju u roditeljima, odnosno u uticaju koji su nesvesno imali na nas. Evo o čemu je zapravo reč.

Glava porodice

Ukoliko ste rasli u porodici u kojoj je otac imao glavnu reč, ono što vi očekujete od muškarca je da bude odlučan i da zna da udari šakom o sto. Sasvim logično s obzirom na to da ste svakog dana tokom svog detinjastva imali pred sobom jaku figuru. Ukoliko naiđete na muškarca koji nema snagu koja vam je potrebna, pokušajte da mu objasnite šta očekujete, jer vas u suprotnom neće zadovoljiti.

Rešavanje problema

Ukoliko ste odrastali u porodici u kojoj ste uvek bili mirođija u čorbi, te navike ste preneli i na sopstveni život, s obzirom na to da je velika verovatnoća da tražite muškarca koji će vam uvek biti odličan saveznik u rešavanju svih vrsta problema.

Intima

Ukoliko ste odrastali u porodici u kojoj se roditelji nisu isuviše intimizirali pred vama, ljubili, grlili ili držali za ruke, velika je verovatnoća da ćete i vi biti takvi i da će vam biti čudno kada muškarac poželi da vas poljubi pred roditeljima, sestrama i braćom ili prijateljima.

Kritike

Odrastanje u familiji kojoj nijedan dan nije mogao da prođe bez kritika, zasigurno je ostavilo jak uticaj na vas. Ukoliko je vaša mama stalno kritikovala oca ili obratno, velika je verovatnoća da ćete i vi podjednako biti “naoštreni” ka svom budućem partneru. Čim shvatite da ličite na svog oca ili majku, pokušajte da se saberete, jer je u pitanju samo nesvesni uticaj porodice na vas.

Izvor: b92

Pogledajte još