Zdravo i ukusno: 5 jeftinih začina koji tope kilograme

U svakodnevnoj ishrani sve češće koristimo mirisne začine kojima oplemenjujemo i najjednostavnija jela. Bez obzira da li reč o slanom obroku ili ukusnom desertu, ove nam biljke pomažu u održavanju zdravog i vitalnog tela. Povoljan uticaj na cirkulaciju, imunitet, jetru i  organe za varenje beleže mnoge od njih koje pripremanje hrane čine zamamno mirisnim procesom. Međutim, neki od začina nam takođe pomažu i pri topljenju kilograma.

1. Cimet
Jedna kafena kašičica cimeta dnevno snižava nivo šećera u krvi i podstiče lakše varenje ugljenih hidrata. Takođe snižava LDL (loš holesterol) od sedam do 27 odsto i holesterol u celosti između 12 i 26 posto. Njegova dodatna prednost je smanjivanje mogućnosti pojave metaboličkog poremećaja uočenog u slučaju pred-dijabetesa. Ali ni s ovim, mnogima omiljenim začinom toplog mirisa, ne treba preterivati, jer sadrži kumarin koji u prevelikim količinama može izazvati oštećenje jetre.

2. Kajene paprika
Ova vrsta papričice u sebi sadrži komponentu capasaicin koja joj daje pikantnu aromu te je čini prvim prirodnim sastojkom koji može podstaći nervni sistem da podigne telesnu temperaturu. Ukoliko niste ljubitelj začinjenog ukusa, ovaj korisni sastojak možete konzumirati i u obliku tableta.

3. Crni biber
Uz so, biber je najčešći začin u jelima i najmanje ambicioznih kuvara. Ove samlevene crne kuglice poboljšavaju varenje i podstiču apsorpciju hranljivih materija. Njihov glavni sastojak piperin zaslužan za papreni ukus ovog začina, ubrzava metabolizam. Ako želite tu korisnu osobinu bibera iskoristiti u najvećoj mjeri, najbolje je upotrebiti sveže mleveni.

4. Semenke gorušice

Kao i svi ostali začini na ovoj listi, semenke od kojih se proizvodi senf ubrzavaju sagorevanje hrane. Samo nekoliko sati nakon konzumiranja obroka metabolizam se ubrzava za 20 do 25 odsto što znači da u obroku od 750 kalorija sagoreva njih 45.

5. Đumbir
Osim naglašenih diuretičnih osobina, ovaj neugledni gomoljasti koren je prozvan tonikom za ceo sistem za varenje. Pojačava varenje i preradu hrane u želucu te deluje kao jak antiseptik koji uravnotežuje crevnu floru.

Izvor: Magazin.ba

Pogledajte još