Spasli Nišlijku od slepila: Tumor na mozgu izvadili kroz nos

Operacija je bila opasna po život iako je rađena na najsavremeniji način, a postojala je mogućnost pacijentkinja, bez obzira na stručnost lekara, potpuno izgubi vid

Žena tri godine nije znala da ima tumor na mozgu koji joj je direktno pritiskao optičke živce. Za to vreme gubila je vid i postajala osoba o kojoj su drugi morali da brinu. Ljude i predmete je na kraju mogla da vidi samo ako su na deset centimetara od nje.

Operacija je bila rizična po njen život, a postojala je mogućnost i da trajno izgubi vid. Međutim, lekarima je cilj bio da ukoliko intervencija uspe, ženi vrate vid za bar 50 odsto.

Tumor je bio ogroman, zbog čega je postojao veliki rizik po njen život. Pacijentkinji smo rekli da je neizvestno da li ćemo joj vratiti i vid jer je tumor dugo pritiskao optičke živce. Imala je mogućnost da odustane, ali je bila hrabra i odlučna u nameri da se operiše i poveća šansu da opet progleda“, objašnjava za “Blic” dr Dragan Savić, neurohirurg i vođa ekipe u Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije.

U operacionoj sali neurohirurške klinike vladala je apsolutna tišina dok su operisali S. M. Čitava ekipa, koju su činili hirurzi, anesteziolozi, instrumentarke i medicinske sestre, bila je potpuno koncentrisana i gledala u monitor. On je pokazivao kretanje endoskopa od nosa do mozga kojim je upravljao dr Savić.

U ovom slučaju klasični pristup nije bio moguć. Samo endoskopskim putem smo mogli da dođemo do rezultata. Svaki korak u operaciji stvarao je rizik za pacijentkinju, a povećavao napetost i stres svih nas u sali. Karotida, krvni sud koji hrani celu polovinu mozga, prolazi kroz nos, zbog čega je bila potrebna maksimalna opreznost da se ne ošteti, jer u suprotnom žena ne bi preživela“, objašnjava dr Savić.

Uče od naših lekara
S obzirom na to da ova ustanova beleži svetske rezultate, nije retkost videti da u njihovim operacionim salama borave strani hirurzi koji su u Srbiju došli da uče baš od naših lekara. Na taj način kupuju zanat i primenjuju ga u svojim matičnim ustanovama.

Tumor je bio dobroćudan, a S. M. se brzo probudila iz anestezije, odmah počela da priča, pomera ruke i noge, a vid joj se poboljšao. Očekuje se da će u narednim danima on biti sve bolji.

Operacije kroz nos tumora hipofize, žlezde smeštene s donje strane mozga, postala je nova era srpske hirurgije. U Klinici za neurohirurgiju primenjuju se već godinu dana i urađeno je skoro 60 takvih intervencija.

Tumori se specijalnim instrumentima vade kroz nos, operacija traje kraće, a procedura je bezbednija za pacijente. Metoda je relativno nova, u svetu se radi 15 godina, a u Srbiji od prošle godine. Ovom metodom moguće je instrumentima odstraniti tumor bez dodirivanja mozga. Operacija obično traje nekoliko sati“, objašnjava prof. dr Miodrag Rakić, direktor Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije.

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.