Genijalci iz Matematičke gimnazije osvojili 400 medalja širom sveta

Poslednje u dugom nizu medalja donete su sa Međunarodne olimpijade iz astronomije i astrofizike. Ivan Tanasijević i Luka Bojović uspeli su da se vrate sa zlatom, iako čak nisu ni imali astronomiju kao predmet.

"Astronomija se ovde uči tek od četvrtog razreda, ali smo uz pomoć profesora iz Opservatorije i studenata astronomije uspeli da je savladamo bolje nego oni koji su je učili redovno u školi. Sada čak mi pomažemo njima. Hrvatima smo, recimo, poslali naše knjige i materijale da bi mogli bolje da se spreme za sledeće takmičenje"
, priča maturant Luka Bojović.

Naše mlade matematičarke nedavno su uspele da stanu rame uz rame sa Amerikankama koje, kao što je i poznato, imaju najbolje uslove učenja.

"Reč je o matematičkoj olimpijadi za devojke. Od nas se puno očekivalo, imale smo ogromnu tremu, ali nam u tom trenutku ni na pamet nije palo da ćemo u grupnoj konkrenciji prvo mesto deliti sa Amerikankama. Bile smo presrećne što sam na najbolji način predstavile zemlju"
, kaže Marijana Vujadinović, učenica trećeg razreda.

Ukupan broj medalja sa velikih međunarodnih takmičenja škola još nije prebrojala u potpunosti, ali se zna da ih ima više od 400. Država je, međutim, tek nedavno počela više da ulaže u ovu školu, njene đake i nastavnike.

"Stalno se dešava da nas zovu ozbiljne škole iz drugih zemalja, pa čak i sa drugih kontinenata, koje su čule za naše uspehe i žele da nas pozovu na takmičenja, druženja. Tako su nas, recimo, zvali Šveđani, Kinezi i uspostavili smo odlične kontakte. Skoro me je zvalo i Ministarstvo prosvete Angole da pita kako da organizuje jednu ovakvu školu"
, kaže direktor Srđan Ognjanović.

Svaki deseti maturant Matematičke gimnazije školovanje nastavlja na prestižnim univerzitetima u svetu. Maksim Stokić, Ivan Tanasijević i Luka Bojović već se spremaju za Kembridž.

Izvor: Blic

Pogledajte još