Njujork tajms: Stros-Kan će za Srbiju tri meseca raditi besplatno

Bivši generalni direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Stros Kan razgovarao je
List navodi da je Stros-Kan potvrdio da će on i njegov tim prva tri meseca raditi besplatno.

Vučić je nakon razgovora rekao da je izuzetno zadovoljan što je jedan od najvećih ekonomskih stručnjaka u svetu gopopdin Diminik Stros Kan odlučio da se priključi timu Vlade Srbije i pomogne u nalaženju rešenja za tešku ekonomsku situaciju u kojoj je zemlja.

"Pokušaćemo da definišemo naše kraktoročne, srednjoiročne i dugoročne mere, učinićemo sve sto je potrebno da Srbija počne da izlazi iz krize. Zahvalan sam gospodinu Stros Kanu što je pristao da radi s ljudima iz vlade. Deo tima će biti ovde, deo u Parizu, konsutlovaćemo se o svim važnim pitanjima, ali ćemo odluke donositi u skladu s najboljim interesima Srbije"
, rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon razgovora sa Stros Kanom u Vladi Srbije.

Deo tima vicepremijera trebalo bi da bude i bivši austrijski kancelar Alfred Guzenbauer. On će srpskoj vladi pružati konsultantske i savetodavne usluge u cilju ubrzanja reformi u Srbiji. On će takođe savetovati Vučića o tome kako najbolje u inostranstvu predstaviti dostignuća srpske vlade i kako dobiti podršku zemalja članica EU za pristupanje Srbije.

Nemački ambasador Hajnc Vilhelm potvrdio je juče da postoji mogućnost da ekspert za borbu protiv korupcije i pranja novca Betina Nelen bude angažovana kao savetnica prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.


"Još nije ništa finalizovano, ali ako stvari budu dobro tekle, ona će početi da radi u decembru"
kaže on.

Prema njegovim rečima, Vučić je “zatražio pomoć pre godinu dana, tako da to nije ista stvar kao sa Guzenbauerom i Stros-Kanom”.

"Dobro je imati ljude koji rade u vladi, a ponekad je dobro imati i savete iz inostranstva"
, rekao je nemački ambasador.


Blic

Pogledajte još