NOĆNE MORE - naši najbolji prijatelji

Svet snova je mističan, simboličan, neuhvatljiv, intrigantan i ne postoji osoba na planeti koja u njega nije uvučena. Dok spavamo naš mozak kreira slike i priče, nekada imaju smisla, nekada se čini da su potpuno besmislene iako psihoterapeuti mogu da proniknu u njihovo značenje. Dok sanjamo telo je potpuno opušteno, svest potisnuta u drugi plan, tako da nesvesni deo našeg bića može da dođe do punog izražaja.

Zašto sanjamo, šta nam poručuju te maglovite slike, mogu li da nam predskažu budućnost ili su plod našeg sazrevanja i utisaka aktuelnih događaja, objašnjava dr Nada O'Brajen, koja se godinama bavi analizom snova. Na Institutu Karla Gustava Junga u Švajcarskoj će uskoro steći diplomu analitičkog psihologa, a sa suprugom, koji je takođe psihoterapeut, osnovala je Jung centar u Beogradu, sa programima analize snova i edukacije o osnovama jungijanske psihologije.

"Sanjanje je prirodan proces koji se odvija svake noći u određenim fazama spavanja, tada se čitavo biće regeneriše. Sa stanovišta dubinske psihologije, čiji je osnivač doktor Karl Gustav Jung, fenomen sanjanja je od suštinske važnosti za celokupno zdravlje i ravnotežu jednog bića. Sanjamo svake noći, ali nismo u mogućnosti da uvek zapamtimo snove. "

To zavisi od različitih činilaca, kao na primer od toga što se istovremeno naglo budimo i izloženi smo novim sadržajima koje taj dan nosi, može i da nas blokira naš svesni deo bića koji želi da potisne san iz straha od suočavanja. Ima perioda kada intenzivno pamtimo snove i perioda kada samo imamo osećaj da smo nešto sanjali. Interesantno je da umetnici, koji na javi uplivavaju u nesvesne sadržaje i odatle crpe ideje, po pravilu lakše ili detaljnije pamte snove, jer su razvili kontakt sa sopstvenim nesvesnim, odnosno sa dubljim slojevima svoje ličnosti.

Šta nam snovi poručuju?


"Sve, jer kao što je u našim ćelijama sve upisano od početka sveta, tako je upisano i u našoj psihi. Kako se u procesu evolucije razvijala naša svest, čovek kao svesno biće je morao da potisne znanja, instinkte, uvide. Zamislite da je naša svest samo ostrvce u neizmerno velikom okeanu koji predstavlja nesvesno. Ograničeni smo kada posmatramo samo sa pozicije tog ostrvceta, pa je od suštinske važnosti da kroz upliv nesvesnog, instinkte, osećanja, porive i snove, dobijemo veću sliku i vidimo gde se nalazimo u datom trenutku i šta nam se zapravo događa. Snovi su izuzetno važni u našem životu i bitno je da ih tačno protumačimo. Mnogi naučnici i psihoterapeuti koji su se bavili njihovim značenjem smatraju da je bolje ne tumačiti san uopšte, nego to uraditi pogrešno. Da bi se došlo do korektne interpretacije, mnogi apsekti moraju da se uzmu u obzir, neki od njih su kakav je tip sna, kakva je trenutna životna situacija snevača, njegov životni razvoj, simboli koji se javljaju..."

Proces tumačenja je izuzetno složen i analitičar je tu i da provocira i podstakne snevača pravim pitanjima, kako bi razumeo simboliku sna koje proizvodi njegovo nesvesno biće. Takođe, univerzalni simboli su isti za sve bez obzira na vreme i prostor, na primer možemo da sanjamo mit neke antičke kulture ne poznajući je uopšte, već koristeći moderne simbole, jer su mitovi svih kultura, bez obzira na vreme i prostor, izrazito slični, a bogovi, zapleti, događaji i simboli razlikuju se samo po imenu. Dakle, izvor snova je naše nesvesno, a slojevi u snu poniru kroz naše individualno nesvesno koje je određeno vremenom i prostorom, preko familijarnog koje predstavlja vezu sa precima, kulturološkog, sve do univerzalnog odnosno vanvremenskog. I nauka može da koristi snove za najdragocenija saznanja.

Osobe koje se bave snovima moraju biti veoma široko i duboko upućene u različita znanja, poput dubinske psihologije, psihijatrije, medicine, fizike, biologije, antropologije, umetnosti, istorije, ali i da isto tako imaju bogato životno iskustvo. Na primer, da bi se neko naučno bavio snovima u Jungovom institutu u Švajcarskoj, mora da bude magistar nauka kako bi uopšte mogao da aplicira i da je prošao kroz 300 sati lične analize, što je ogromno iskustvo. U analitičkom i terapeutskom radu snovi se koriste kao dijagnostika, prevencija i najprirodniji stimulans ličnom rastu i razvoju. Jedno je imati teorijsko znanje o psihološkim problemima i racionalno ih servirati klijentu, a drugo je kada je to znanje potvrđeno od strane klijenta kroz san koji daje i rešenje. Kada se san dogodi, znamo da je snevač spreman da se nosi sa datim problemom, a svaki san, pored dijagnostike stanja, uvek ukazuje i na moguće rešenje neke situacije. Koliko su snovi značajni za nauku dokazuje i to da je doktor Jung radio na repetitivnom snu čuvenog fizičara i kasnije dobitnika Nobelove nagrade Volfganga Paulija, a pravo razumevanje sna je i doprinelo otkriću zbog kojeg je dobio nagradu. Obojica su shvatila da se, zapravo, bave istom stvari u svojim istraživanjima, Jung u svetu psihe, a Pauli u svetu materije, i zato su ta dubinska saznanja do kojih su došli bila identična.

(old_image)

Da li snovi mogu da predskažu buduće događaje?


"Mogu, i to na dva načina. Ako pođemo od toga da je perspektiva naše svesti ograničena i svet posmatramo samo sa pozicije ostrvceta u velikom okeanu, san koji daje širu sliku i obilje informacija sa pozicije okeana, omogućava nam da procenimo sa većom verovatnoćom kako će se budući događaji odvijati. To je kao kada na svesnom nivou raspolažete sa pet ili sa 500 informacija na osnovu kojih treba da procenite budući razvoj događaja. Primer je san jednog klijenta, koji je dugo pokušavao da izrazi sebe posle velikih brodoloma u životu, koji su mu se događali od najranijeg detinjstva. Sanjao je: "Ja sam sa nekom mudrom ženom, ona je veoma stara, ali neobično vitalna i sveža, kao da je i mlada i stara istovremeno. Ima veliki autoritet u snu i znam da je ekspert. Ja sam kod nje na času pevanja. Počinjem da pevam, ali umesto muzike izlazi najstrašniji ružan krik. I opet, i opet. Užasnut sam i želim da zaćutim i nikada više ne otvorim usta."

Ona mi kaže da nastavim, jer je to jedini put da nađem moj glas." Ovakve snove zovemo prospektivnim, jer ukazuju na najverovatniji razvoj događaja. Poput vremenske prognoze, naše nesvesno nam stavlja do znanja koje energije su aktivirane da bi realizovali određeni cilj koji je važan za naš razvoj i sazrevanje. Retki su snovi koji u potpunosti predskazuju budućnost, iako je baš doktor Jung imao takve snove u kojima je video Drugi svetski rat, smrt prijatelja i slične događaje. Ipak, to je veoma retko i zato je važno da ne tumačimo snove takve tematike kao bukvalno predskazivanje događaja već da razmišljamo o kakvim se unutrašnjim konfliktima radi i da pođemo od toga. I u svakom trenutku trebalo bi da imamo na umu da san nesvesno govori kroz simbole, recimo ako sanjamo smrti prijatelja, to može da ukaže na smrt određenih principa koje smo nesvesno simbolisali u liku prijatelja.

Važno je da se zapitamo šta nam taj prijatelj znači, kakva je ličnost, šta je karakteristično za njega, da li neki životni period ili neku situaciju vezujemo za njega i koje je sada njegovo mesto u našem životu? Tako da njegova smrt u snu može da ukaže da je energija, princip, način ponašanja ili odnos prema sebi ili drugima koji je do tada postojao, sada umro. Bez pravilnog tumačenja ovog sna ne možemo da znamo da li je ta smrt, odnosno san dobar ili loš za snevača, jer je možda pravi trenutak da nešto umre da bi se rodilo nešto drugo, bolje, zrelije, kreativnije, vitalnije. A može da znači i da je umrlo nešto korisno.

Da li to znači da loši snovi ne postoje, budući da i ako deluju tužno ili zastrašujuće u bukvalnom tumačenju, zapravo mogu da nagoveste nešto dobro u životu?

- Ne postoje loši snovi. Često kažem da su noćne more naši najbolji prijatelji, jer svaki san koji nas uznemiri jednostavno ima zadatak da nas time prodrma, da privuče pažnju naše svesti i ukaže da nešto radimo protiv sebe, kako bismo konačno preduzeli nešto u vezi sa tim. Puno sam radila sa ljudima koji su zavisnici od alkohola ili droga i uglavnom su to bile osobe koje su se dugo i mukotrpno borile sa tim paklom. Evo jednog primera koji je napravio prekretnicu u životu jedne divne i talentovane osobe, koja je bila veliki stručnjak za životinje i one su joj od detinjstva bili najbolji prijatelji: "Sanjam mog malog Džekija, štene koje je tek došlo u moj dom (kao što je i u stvarnosti), koje je tek progledalo. Ja sam u snu zaokupljena nečim drugim, ne obraćam pažnju na njega, iako on cvili. Na kraju, kada mu priđem, shvatam da je smrtno bolestan i da se strašno muči. Gleda me svojim velikim očima i preklinje za pomoć. Vidim da mu život polako odlazi i budim se dozivajući ga." Ovde je pas simbol energije njene duše, njeno zdravlje, instinkti, život u skladu sa zakonima prirode, ni lekari, ni porodica, ni prijatelji, ništa godinama nije moglo da joj pomogne da prestane da se drogira, sve do ovog sna. Od tada je sve počelo da se menja. Dakle, svaka situacija je rešiva, kao i svaki problem, a nesvesni deo bića će se boriti dokle god smo živi da nam skrene pažnju ukoliko radimo nešto destruktivno. Promena situacije ne dolazi preko noći, ali loši snovi prestaju onog trenutka kada pokažemo dobru volju i usmerimo pažnju ka unutrašnjim događanjima, kada počnemo da se pitamo o čemu je zapravo reč? A tada nam naše nesvesno kroz nove snove daje dalje putokaze. To je kao rešavanje neverovatno uzbudljive i inteligentne krimi-priče, s tim što smo mi u glavnoj ulozi, i kao detektiv i kao žrtva.

(old_image)

ZABORAVITE NA SANOVNIK!

Kada su sanovnici u pitanju, psihoterapeuti i naučnici kažu jedno vrlo glasno i ozbiljno NE - naglašava Nada O'Brajen. - Uopštavanje značenja simbola u snu nikada ne može da na pravi način protumači psihičke porive koji uzimaju oblik određenog simbola, a kamoli da zameni ključne aspekte koji moraju da se uzmu u obzir prilikom analiziranja sna. Na primer, zubi u snu mogu da kod nekoga znače jednu stvar, a kod drugog da simbolišu nešto sasvim drugačije, pogotovo kada se uzmu u obzir prethodni snovi snevača koji ukazuju na određenu liniju razvoja i pomažu da se orijentiše u dobrom smeru. Dakle, da bi se dekodirali simboli u snu, postoji više mogućih varijanti. Zato sanovnici nisu preporučljivi, ali postoji jedna alternativa i svaki čovek, koji ima potrebu da bude u kontaktu sa sobom, može da ostavi sveščicu pored kreveta i zapiše svoj san sa svim detaljima kojih se seti i to odmah po buđenju. Ovo je najprirodniji način da budemo u kontaktu sa onim prirodnim i svetim u nama, bez nametanja raznih teorija, dogmi, tuđeg mišljenja i načina, jer snovi ukazuju na to šta treba da integrišemo u našu svest da bismo bili ispunjeniji, kao i na koji način. Vremenom, i bez teorijskih znanja, uočava se mehanizam na koji naše nesvesno kreira simbole, tako da snevač uči jezik svog nesvesnog bića, a to je onaj deo u nama koji je povezan sa prirodom i mudrošću.

Izvor: NOVOSTI

Pogledajte još