fbpx

Koje doba dana je najbolje za vežbanje?

Ujutru najbolje funkcionišu vežbe za mršavljenje i za bolji san, ali jedino klasično vežbanje u teretani ili trčanje. U to doba dana se troši najviše kalorija i masnoća, što vežbanje pre doručka čini delotvornijim od večernjeg jer trošite i 20 odsto više masnoća.

Ukoliko tokom dana imate neku izuzetnu važnu obavezu poput poslovnog sastanka ili razgovora za posao, bilo bi dobro da vežbate pre toga jer se s otprilike pola sata vežbi umerenog intenziteta smanjuje reakcija organizma na stes i povećava nivo hormona sreće.

Popodne i predveče bi trebalo da vežbaju osobe koje su sklone povredama i upalama mišića, jer je tada telo u najboljoj formi pa će se teže dogoditi naprezanje mišića, povrede ili uganuća zglobova.

Ako vam je cilj definicija mišića, uticaj vežbanja na mišiće je najveći uveće jer su oni tada najviše snabdeveni kiseonikom, pa je i trening lakši.

Za kraj, vežbanje pred spavanje nije se do sada preporučivalo jer bi moglo da vas razbudi, a zapravo je pravi lek protiv nesanice set vežbi pilatesa ili joge koji će vam pomoći da zaspete kao beba.

B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.