Presuda Šešelju odložena na neodređeno

U odluci koju je Haški tribunal danas objavio, predsedavajući sudija Prvostepenog veća Žan-Klod Antoneti podseća da je, prema vremenskom rasporedu utvrđenom 12. aprila ove godine, presuda Šešelju trebalo da bude izrečena 30. oktobra.

S obzirom na okolnosti, odluka od 12. aprila se poništava i biće određen novi datum za izricanje presude", navodi se u saopštenju Haškog tribunala.

Sudija Antoneti je podsetio da je jedan danski list, pod još nerazjašnjenim okolnostima, objavio pismo koje je sudija Harhof uputio krugu svojih bliskih saradnika, nakon čega je Šešelj zatražio Harhofovo isključenje zbog sumnje u njegovu nepristrasnost.

Tužilaštvo je, sa svoje strane, taj zahtev odbacilo.
Sudski panel, koji je imenovao potpredsednik Haškog tribunala, 28. avgusta je doneo odluku kojom se sudija Harhof isključuje iz Pretresnog veća.

Tužilašto je 6. septembra zatražilo od potpredsednika Tribunala da ponovo razmotri prvobitnu odluku na osnovu nekoliko argumenata, uz podsećanje da je sudija Harhof, zajedno sa još dvojicom sudija Pretresnog veća, zatražio od panela da obrazloži svoju odluku.

U zahtevu za preispitivanje odluke, Tuziilaštvo je naglasilo da je komisija odluku o pristrasnosti donela zbog jasnih grešaka u zaključivanju.

Potpredsednik Haškog tribunala Karmel Ađijus naložio je pre nedelju dana da se, u interesu pravde, ponovo sastane tročlani sudski panel i razmotri zahtev tužilaštva da se iznova razmotri odluka o isključenju sudije Harhofa iz slučaja protiv Šešelja.

Potpredsednik Haškog tribunala ponovio je da će odluka o isključenju sudije Harhofa nastaviti da važi dok panel ne preispita zahtev tužilaštva, a da se dodeljivanje drugog sudije umesto Harhofa odlaže.

Harhof je pre tri meseca uputio privatno pismo na više adresa prijatelja i saradnika, izražavajući zabrinutost zbog smera kojim predsednik Tribunala vodi završnicu procesa protiv Šešelja.

Nekoliko timova odbrane je na osnovu tog pisma zatražilo da se preispita pristrasnost sudije Harhova u procesima u kojima učestvuje ili je odlučivao.

Izvor: Tanjug via Novosti

Pogledajte još