Građani ne moraju da legalizuju objekte

Na samom početku jesenjeg zasedanja Skupštine Srbije, poslanici će razmatrati novi zakon o legalizaciji. Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić najavljuje da će za građane biti dovoljan upis u katastar, dok će legalizacija biti obavezna za sve objekte namenjene tržištu i za javne objekte.

"Ukoliko ste 30 godina vlasnik nekog objekta i ukoliko se niko nije žalio, dovoljno je da se upišete u katastar", rekao je Ilić, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Ukazao je da građani mešaju Zakon o upisu u katastar nepokretnosti, koji je Skupština Srbije već usvojila, i novi zakon o legalizaciji, koji će u oktobru biti pred poslanicima.

Ilić objašnjava da je legalizacija skupa i da zahteva brojnu dokumentaciju, a da upis u katastar košta sto evra i da nema nikakvih dodatnih troškova.

Možete da ga stavite pod hipoteku, možete da ga prenesete na decu, taj objekat se doživotno vodi na vas, a posle vaše smrti na vaše potomke, i to je potpuno dovoljno da legalno funkcionišete", istakao je Ilić, ali i napomenuo da građani tako upisane objekte neće moći da prodaju.

Osim potvrde o vlasništvu, jedini uslov da se objekat upiše u katastar jeste da se ne nalazi na javnoj površini prema urbanističkom planu.

Ilić je naveo da je legalizacija neophodna za objekte koji su namenjeni prodaji na tržištu i da je za potpunu legalizaciju neophodna kompletna projektna dokumentacija, koja podrazumeva i navođenje tačnog sastava zidova ili temelja.

Ako želite da radite za tržište, dakle da prodajete i upisujete objekte, morate da uđete u proces legalizacije, takvi objekti moraju imati adekvatnu protivpožarnu zaštitu", istakao je Ilić.

Ministar je rekao i da će protiv urbanista koji odbiju upis objekta u katastar, biti preduzete odgovarajuće mere jer, kako je naveo, "postoje urbanisti koji neće da daju dozvole i neće da rade svoj posao".

Prema procenama Ministarstva za građevinu i urbanizam, u Srbiji ima oko 1.300.000 nelegalno izgrađenih objekata.

Izvor: RTS

Pogledajte još